Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Německý Bild je v otázce blokování reklamy nekompromisní – „Nenecháme se vydírat!“

26. 1. 2016

Německý Bild je v otázce blokování reklamy nekompromisní – „Nenecháme se vydírat!“

Vydavatel Bildu, společnost Axel Springer, oznámil finanční vítězství nad blokátory, poté, co přistoupil k agresivnímu kroku, kdy uživatelům blokátorů reklamy zakázal přístup na své webové stránky.

Tento tvrdý postoj německého vydavatele přinesl výsledky. Podle údajů comScore.com, software na blokování reklamy používalo 25 % z 10 milionů unikátních návštěvníků. To je v souladu s již dříve citovanou zprávou PageFair, která ukázala, že oproti 18 % v Británii, používá ad-blokátory téměř jedna čtvrtina Němců. Poté, co je Bild požádal, aby vypnuli své blokátory reklamy nebo zaplatili 2,99 euro za měsíc, se podíl lidí, kteří tyto aplikace používají, snížil o dvě třetiny.

Další vydavatelé si vzali z tohoto nekompromisního přístupu příklad. Prvním, kdo zamezil čtenářům užívajícím ad-blokátory přístup na své webové stránky, byl britský vydavatel City AM. Po několika měsících oznámili výsledek, a to vypnutí ad-blokátorů u více než čtvrtiny uživatelů. Forbes a Condé Nast také přistoupili k podobné taktice.

Bild nezveřejnil procento svých uživatelů, kteří blokátory používají, zatímco britští vydavatelé udávají jednociferná čísla. Obavy ale sílí. „Reklamy čerpají data a někteří lidé mají stále pevné datové tarify,“ říká žurnalista Reichelt. „Pokud jste student, který má k dispozici 1 GB dat na měsíc, tak budete samozřejmě poněkud frustrovaný.“

V září loňského roku Axel Springer prohrál soudní spor s firmou Eyeo, která stojí za blokovacím softwarem AdBlock Plus. Následovala žaloba na další firmu – Blockr, ale i zde rozhodl soud v neprospěch vydavatele. Právní boj Bildu proti blokování reklam byl neúspěšný, ale vydavatel se nevzdává. Reichelt k tomu dodává: „Soudy i soudci začínají mít pro náš problém větší pochopení a my věříme, že tyto spory začneme vyhrávat.“

Zdroj: digiday.com