Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Co bude znamenat rok 2016 pro časopisy?

24. 1. 2016

Co bude znamenat rok 2016 pro časopisy?

Máme tu další rok a je na čase předpovědět, jaké klíčové mediální trendy nám přinese. Prezident FIPP Chris Llewellyn to řekl jednoznačně. Bude to těžké.

Mohl bych zde například vysvětlit, proč nastane hospodářský pokles, zkušenost mi ale říká, že to je většinou nepodstatné, pokud počítáte s nejhorším, tak můžete být jen mile překvapeni, i když jsou věci jen o trochu lepší, než jste očekávali. Další z věcí, kterými si můžeme být jisti, je, že v roce 2016 vznikne mnoho nových titulů a na druhé straně jich i mnoho zanikne. Bylo tak tomu, když jsem v tomto oboru před dlouhými lety začínal a bude tak tomu i v budoucnosti. To není nic nového a v otázce zániku nebo návratu tisku je to nepodstatný argument. Což mě vede k vyjádření těchto čtyř témat, které budou utvářet časopisecký průmysl v roce 2016.

1. Rok 2016 bude rokem velkých fúzí a akvizic.

Podle nezávislé investiční banky JEGI, proběhlo v roce 2015 o 8 % více transakcí a v mediálním odvětví dokonce o15 % více. Jednalo se například o akvizici mediálního domu Axel Springer, který koupil 88 % akcií Business Insider za 343 mil. dolarů nebo nákup Financial Times společností Nikkei za 844 mil. liber. Domnívám se, že mohu říci, že množství a hodnota akvizic a fúzí výrazně převýší hodnoty z roku 2015 a bude se týkat některých z největších firem tohoto průmyslového odvětví.

2. Pokud platí staré rčení, že zákazník je králem, pak je nyní vhodné dodat, že jeho královstvím je mobilní telefon.

Na našich chytrých mobilních telefonech toho děláme opravdu hodně – čteme, nakupujeme, prodáváme, hrajeme si, monitorujeme své zdraví, fotíme, posloucháme hudbu, propadáme hazardu… Jak řekl Joe Ripp ze společnosti Time Inc. na letošním kongresu FIPP v kanadském Torontu: „ze 7,2 miliardy lidí na naší planetě vlastní mobilní telefon 6,1 miliardy lidí (tekoucí vodu má jen 4,5 mld.).“ Průměrný uživatel mobilního telefonu ho kontroluje více než 100 krát denně. Nemusím být génius, abych pochopil, že aktivity na mobilních telefonech budou v popředí strategií mediálních společností. To znamená více mobilních aplikací, více mobilního marketingu (jako například kupóny, slevy…).

3. „Transparentnost“ se stane módním heslem.

Nativní reklama bude nabývat na významu, to je sotva riskantní předpověď v době, kdy je zřejmá predikce růstu blokátorů reklamy. Pro vydavatele je zde ale patrné také evidentní etické riziko. Špatným nebo nedostatečným označením obsahu, který je obchodním sdělením se vystavují nebezpečí ohrožení značky vlastní redakční integrity.  

4. A konečně, záležitost kvalitního obsahu je daná, ale bude stát daleko větší úsilí.

Z tohoto důvodu se stanou datoví analytici nejlepšími přáteli novinářů. Hlubší měření může v reálném čase a ve fantastickém detailu ukázat cestu k informacím, jaký, kdy a kde konzumuje čtenář obsah a předvídání potřeb publik se z oblasti umění přesune spíše do oblasti vědy. Očekáváme tedy vznik nových klíčových pozic – datových analytiků, kteří mohou sloučit vědecký přístup s redakčním úsudkem. Tím vlastně jen dohání, Tima Bernerse-Leeho, který řekl, že analýza je budoucnost žurnalistiky již v roce 2010.

Zdroj: FIPP.com