Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | 25 let od vzniku Unie vydavatelů

7. 1. 2016

25 let od vzniku Unie vydavatelů

Tisková zpráva Unie vydavatelů

 

Praha, 6. ledna 2016

25 let od vzniku Unie vydavatelů

Dne 10. ledna 2016 uplyne přesně 25 let ode dne, kdy byla zaregistrována Unie vydavatelů.

Před pětadvaceti lety vznikla Unie vydavatelů jako profesní sdružení vydavatelů denního tisku. Unie vydavatelů byla založena s cílem prosazování společných zájmů vydavatelů zejména novin ve složitých podmínkách transformačního období od roku 1990, kdy docházelo k zásadním změnám v oblasti distribuce tisku, privatizace distribuční sítě, tiskáren a dalších provozů nezbytných pro zajištění vydávání periodik. S rozvojem soukromého podnikání v odvětví vydávání periodického tisku, rozvojem reklamního trhu a dalších faktorů došlo k rozšíření zájmu profesního sdružení vydavatelů také na další témata, jako daňové otázky, tiskový zákon, odstátnění ČTK, výzkum čtenosti či monitoring inzerce.

Od roku 1994 byl spuštěn společný výzkum čtenosti periodického tisku, poslechovosti rozhlasu a sledovanosti televize MEDIA PROJEKT, z kterého se posléze osamostatnily samostatné výzkumy TV Projekt a Radio Projekt. Právě vznik výzkumu čtenosti byl významným motivem, který přivedl k dosavadnímu sdružení vydavatelů deníků, z nichž ovšem někteří již v té době působili na časopiseckém trhu, také vydavatele časopisů.

Od roku 1995 jsou členy i vydavatelé časopisů a samostatný statut přidružených členů mají vydavatelé odborných časopisů. V souvislosti s touto změnou se také někdejší Unie vydavatelů denního tisku změnila na Unii vydavatelů.

Unie vydavatelů se zapojila do mezinárodní spolupráce v rámci světových a evropských vydavatelských asociací deníků a časopisů WAN-IFRA (dříve FIEJ), FIPP, ENPA a EMMA (dříve FAEP).

V minulém roce se Unie vydavatelů v rámci podpory tisku soustředila na jednání a další aktivity, jejichž cílem je dosáhnout snížení sazby DPH pro periodický tisk. V tomto úsilí se Unii vydavatelů podařilo dosáhnout určitých dílčích úspěchů přinejmenším u části politické reprezentace v nazírání na toto téma, jak ukazuje poslanecký návrh na snížení sazby DPH pro tisk předložený v Poslanecké sněmovně parlamentu ČR či novoroční vyjádření předsedy vlády a ČSSD B. Sobotky. Snížení daně pro tisk podpořily ve svých vyjádřeních zaslaných představitelům České republiky evropské vydavatelské asociace ENPA a EMMA, které zdůraznily potřebu co nejnižšího zdanění periodického tisku, které platí ve většině evropských zemí. Unie vydavatelů snížením sazby DPH pro tisk sleduje především zlepšení situace malých a středních vydavatelů vytvářejících širokou rozmanitost tiskové produkce v ČR, pro které bude snížení významným přínosem ke stabilizaci jejich ekonomické situace.

Unie vydavatelů se také soustřeďuje na vysokou kvalitu výzkumu MEDIA PROJEKT, který je jednotnou měnou dat o čtenosti periodického tisku v České republice a v letošním roce se zaměří na přípravu jeho transformace. Unie vydavatelů rozvíjí i řadu dalších, výzkumných, odborných, podpůrných či publikačních aktivit, jejichž cílem je zvýšení prestiže periodického tisku na mediálním či reklamním trhu.

V souvislosti s platností nového občanského zákoníku 89/2012 Sb., kterým se mění právní statut dřívějších občanských sdružení na spolky, prochází tímto procesem také Unie vydavatelů. Valná hromada Unie vydavatelů konaná 10. prosince 2015 schválila změnu stanov Unie vydavatelů, kterou se mění její název na zapsaný spolek (Unie vydavatelů, z. s.) a také uvedla do souladu s požadavkem zákoníku znění těchto stanov. Oficiální změna proběhne a bude partnerům Unie vydavatelů ohlášena po zapsání změn do veřejného rejstříku. Unie vydavatelů si v roce 2016 připomene významné výročí svého vzniku také prostřednictvím odborných akcí.

Kontakt: Unie vydavatelů, Sokolovská 84/366, 186 00 Praha 8, Tel.: 222 329 730, e-mail: unie@unievydavatelu.cz