Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Klíčové události v britských vydavatelstvích pro rok 2015

4. 1. 2016

Klíčové události v britských vydavatelstvích pro rok 2015

Posledních dvanáct měsíců bylo pro tištěná média spíše přechodnou záležitostí než nějakou revolucí. Pravděpodobně nejzávratnější změny, od překotného nárůstu užívání chytrých mobilních telefonů až po vznik nativní reklamy, se udály již před několika lety. Z toho vyplývá, že rok 2015 byl pro vydavatele rokem, ve kterém se s příchodem těchto novinek z velké části vyrovnávali a zjišťovali, co tyto trendy pro jejich podnikání znamenají.

To ovšem neznamená, že se v uplynulém roce neobjevily žádné významné události, které budou mít na rozvoj tohoto odvětví v příštích několika letech značný vliv. Zde vám přinášíme ty nejdůležitější:

Zpráva Adobe a PageFair o blokování inzerce

Pokles reklamních příjmů přivedl některé z vydavatelů k podezření, že blokátory inzerce jako například Adblock Plus, jsou mezi uživateli mnohem populárnější, než se původně zdálo. Rozhodující moment přišel ve chvíli, kdy společnosti Adobe a Page Fair zveřejnily zprávu, podle které každý pátý Němec i Brit na webu vlastně neviděli žádnou grafickou reklamu. Poté následovalo období vydavatelského „pláče“ nad pokračující oblibou blokátorů reklamy. Ironií je, že po mnoha on-line diskuzích jejich obliba spíše stále stoupala. A jako by to ještě nestačilo, firma Apple anoncovala, že blokátory inzerce bude instalovat přímo do další generace operačního systému svých telefonů. Schyluje se tedy k pěkné bouři.

Pro zastavení šíření blokátorů inzerce již bylo navrženo nepřeberné množství možností. Britská mediální společnost  CityAM se stala první společností, která naopak blokuje svůj obsah čtenářům, který tento software používají tím, že pro ně text znečitelní. Další společnosti zase co nejzdvořileji žádají své čtenáře, aby jejich stránky zařadili na tzv. whitelist. Existují také vydavatelé, kteří si s touto problematikou příliš velké starosti nedělají. Například obchodní ředitel News UK Dominic Carter byl při listopadovém rozhovoru pro The Drum poměrně optimistický. Nicméně pro mnoho mediálních společností je ztráta 20 % příjmů jako důsledek ad-blokátorů poměrně nepříjemnou záležitostí.

Start Snapchat Discoveru

Společně s blokováním reklam, je druhým nejvíce znepokojujícím tématem roku 2015 vzestup integrovaných platforem. Launche byly prostě všude, od instantních zpráv na Facebooku, až po Twitter´s Moments. Pro vydavatele zda stala otázka, zda uzavřít partnerství se sociálními sítěmi, otázkou roku. Jak řekl Jacob Weisberg ze Slate Group na konferenci FIPP v kanadském Torontu, „pro vydavatele je hlavní výhodou tohoto jevu růst čtenosti. Nevýhodou se pak může stát, že se stanete rukojmím plánů těchto obřích společností.“ Existuje ale jedna výjimka, která se stala takovým exkluzivním publikačním klubem, a tou je Snapchat Discover. Pro pečlivě vybranou část vydavatelů se stala takřka přes noc důležitým zdrojem obchodů a příjmů. Jedním z největších zájemců o tuto platformu je Mail Online, který by s její pomocí chtěl zacílit na teenage publikum. Je tedy pravděpodobné, že se Snapchat Discovery stane pro rok 2016 velkým „tahákem“.

Pád platební brány The Sun

Oficiální oznámení přišlo sice až v listopadu, ale nejoblíbenější bulvární noviny ve Velké Británii svou platební bránu otevíraly pro všechny již několik měsíců. Experiment s prémiovým a dalším videoobsahem a se prostě nepovedl a titulu hrozilo, že se dostane na okraj pozornosti. Po tomto oznámení se začal počet čtenářů pomalu navyšovat. Přesto je ale stále pozadu za svým hlavním konkurentem – deníkem The Mirror, který má téměř čtyřikrát vyšší návštěvnost. V roce 2016 bude fascinující sledovat, jakou taktiku Sun ke svému růstu na on-line použije.

NME (The New Musical Express) jako dáreček

V těchto dnech je prakticky nemožné se dostat do jakékoli stanice metra nebo na nádraží ve Velké Británii, aniž by vám někdo nevrazil do ruky nějaký bezplatný časopis nebo noviny. V tomto roce se objevily dva vysokoprofilové tituly zdarma. Jedná se o Coach Magazine – lifestylový magazín, zaměřený na čtenáře ve věku 25-45 let, a poněkud překvapivě i NME, šedesát pět let starý hudební titul. Tento týdeník s tržbami předplatného klesl tak hluboko, že se jeho situace stávala neudržitelnou. Po renovaci se výrazně zvýšil jeho náklad a jeho vydavatel doufá, že přiláká mladé čtenáře.

Nákup Business Insideru

V současnosti je vydavatelská činnost výrazně globalizována. Po průkopnické africké expanzi vydavatelství Burda s velkým množstvím mezinárodních verzí The Huffington Post, ani nepřekvapilo posílení jazykového portfolia předního německého vydavatele Axel Springer, při jeho nákupu anglických webových stránek Business Insider za 422 milionu dolarů.

Na trh přišly Apple Watch

Někde v šuplících většiny předních světových vydavatelů je složka zabývající se otázkou, co by měli dělat se smartwatches. Tento rok vstoupila na trh společnost Apple se svými chytrými hodinkami. Jejich ambice jsou velké. Společnost Samsung postavila svou vlastní verzi postavenou na operačním systému Tizen, zatímco Google i nadále prosazuje Android Wear prostřednictvím společností Motorola a Huawei. Většina těchto systémů je naprosto nekompatibilní, což v konečném důsledku znamenalo, že většina vydavatelů zaujala postoj ve smyslu „počkáme a uvidíme“.

Zdroj: www.fipp.com