Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Němečtí inzerenti rádi používají v novinách speciální formáty

30. 12. 2015

Němečtí inzerenti rádi používají v novinách speciální formáty

Pokud chce inzerent vykročit z rámce obvyklé reklamy a chce na spotřebitele zapůsobit něčím neobvyklým a podpořit tak zapamatování a účinnost své reklamy, nabízí mu noviny celou řadu speciálních reklamních formátů. Rozsah formátů je opravdu velký a možnosti využití jsou mnohonásobné.

V rámci dotazování německé novinové marketingové agentury ZMG v dubnu/květnu 2015 uvedlo 110 vydavatelů, že umožňují realizaci speciálních formátů ve svých titulech. S přehledem nabízených speciálních formátů je možno se seznámit na webové stránce ZMG.

Používání speciálních inzerátů podle formátů a komodit

Reklamní klienti sází na textově silné advertoriály. Celkově byla v roce 2014 v německých novinách otištěna jedna pětina všech inzerátů jako speciální formáty. To svědčí o tom, že reklamní klienti využívají možnosti zvláštních formátů v tištěných novinách, jak vyplynulo z průzkumu provedeného ZMG za období od ledna do prosince 2014.

Nejčastěji sází  reklamní klienti v tištěných novinách na advertoriály. Jedna třetina speciálních formátů byla právě tohoto typu. Formát advertoriálu využívali především inzerenti z komoditních skupin FMCG, zdraví/zdraví životní styl, banky a spořitelny, ale také automobilové značky a prodejci aut. Mimo advertoriály patřilo k pěti nejoblíbenějším reklamním formátům: sponzorský inzerát, teaser, textový inzerát a flexform/rohový formát.

Banky a spořitelny byly největšími uživateli speciálních formátů mezi všemi komoditními skupinami, následovali je zadavatelé ze skupiny FMCG a potravinářského maloobchodu.

zdroj: www.die-zeitungen.de