Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Pozitivní vývoj reklamního trhu v Německu v roce 2015

29. 12. 2015

Pozitivní vývoj reklamního trhu v Německu v roce 2015

Ústřední svaz německého reklamního průmyslu (ZAW) očekává pro končící rok lehký nárůst reklamních příjmů. Pro čisté reklamní investice prognózuje ZAW černou nulu.

Jednoprocentní růst na 25,47 miliardy euro předpokládá svaz nárůst reklamních investic pro celý rok 2015. V případě čistých reklamních příjmů předpokládá tato zastřešující organizace reklamního odvětví pro média 15,33 miliardy euro, což znamená pohyb v rozsahu černé nuly. Tím ukazuje již třetím rokem reklamní odvětví, že trend jeho vývoje není negativní.

Základem pro nárůst objemu inzerce jsou jasné základní konjunkturní příznaky. Zaměstnanost je tak vysoká, jako nikdy, konzumní klima je dobré, reálné platy stoupají, ceny pohonných hmot klesají a hrubý domácí produkt se vyvíjí také pozitivně.

Aktuální vyjádření v rámci 43 jednotlivých členů ZAW (hospodářství, média, agentury, zaměstnanci v reklamě, výzkum) jsou opatrně optimistická. Výzkum mezi členy ZAW signalizuje pozitivní směřování, stejně jako na podzim 2014. Konkrétně dosahuje hodnoty 4,9 (ve srovnání s podzimem 2014, kdy index činil 4,7) v rámci 8 stupňové škály.

Pro rok 2016 spatřuje ZAW perspektivu dalšího růstu reklamních rozpočtů, na čemž se budou podílet významné sportovní události, jako je mistrovství Evropy ve fotbale ve Francii a olympijské hry v Riu.

zdroj: www.die-zeitungen.de