Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Případová studie ukázala, že reklama v novinách vzbuzuje zájem o nákup

23. 12. 2015

Případová studie ukázala, že reklama v novinách vzbuzuje zájem o nákup

Vysoké hodnoty zájmu o nákup ukázal provedený copytest novinové inzetrní kampaně obuvního řetězce Deichmann působícího také v ČR.

Německé reklamní sdružení regionálních deníků ACN provedlo výzkum účinnosti inzerce v novinách za pomocí výzkumného nástroje Opal.  Zkoumána byla kampaň řetězce Deichmann s motivem „Žádná cesta pro mě není dlouhá“ pro značku obuvi Gallus. Cílovou skupinou kampaně byli muži od 40 let.

Copytest ukázal vysoké vnímání inzerce

Reklamní copytest ukázal velmi dobrý výkon zkoumaného motivu. Více než každý druhý čtenář zaznamenal tuto reklamu. Reklama také vedla ke snaze více se s výrobkem seznámit nebo si boty rovnou jít koupit do pobočky prodejce.

Všichni dotazovaní prokázali znalost značky Deichmann a téměř 80 procent se v minulosti koupilo boty v některé provozovně řetězce.  To znamená, že identifikace se značkou je v tomto případě nadprůměrná. Čtyři z pěti čtenářů označili inzerci Deichman jako vhodnou a důvěryhodnou a vyvolávající pozitivní naladění.

Výzkum ukázal, že 76 procent čtenářů kupuje víc než dva páry bot za rok, každý čtvrtý pak čtyři a více párů a převážná část investuje do nákupu bo více než 100 Euro za jeden pár.

Přímý nákupní impuls

Reklama Deichmann nebyla jen pozitivně vnímána, ale vyvolávala také přímý nákupní imuls. Podíl nákupu značky pánské obuvi Gallus byl v oblasti publikování kampaně o 13 procent vyšší, než jinde, kde zákazníci neměli možnost reklamu shlédnout.

Firma Deichmann vyjádřila s výsledky spokojenost a pro deníky je analýza zas velmi dobrým potvrzením jejich reklamního působení.

Výzkumný nástroj Media Opal

S výzkumným nástrojem Media Opal mohou reklamní klienti a vydavatelé rychle a jednoduše testovat účinnost inzerátů a dotazovat se čtenářů na jejich názor. Rozsah využití je různorodý a sahá od redakčních otázek přes čtenářské chování a přílohy až po vlastní jádro – copytesty inzerátů a vkladů.

Pro test sdružení ACN bylo dotazováno 272 čtenářů deníků Aachener Zeitung/Aachener Nachrichten (papírového vydání i digitální verze) v den vydání inzerátu a následující den prostřednictvím online dotazníku.

Cílovou skupinou byli muži od 40 let.

zdroj: www.die-zeitungen.de