Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Zkušenosti britských vydavatelů s instantními články na Facebooku

17. 12. 2015

Zkušenosti britských vydavatelů s instantními články na Facebooku

Prvními partnery Facebooku byly vydavatelské společnosti BBC a The Guardian a nyní dalších 13 britských vydavatelů, jako The Daily Telegraph, The Mirror, The Daily Mail a The Economist, Sky News, sportovní stránka 90min.com a The Sun, začalo používat instantní články na Facebooku. A další čekají v záloze.

Beta verze pro The Guardian byla spuštěna teprve na jaře tohoto roku, takže je ještě brzy na nějaké závěry, ale Tony Danker, ředitel vývoje Guardian News & Media k tématu řekl: „S interaktivními články jsme v minulosti již experimentovali a nedávno jsme začali používat i platformu instantních článků. Těšíme se, až budeme přidávat další a další obsahy a budeme moci sledovat, jak jsou objevovány a sdíleny.“

Nahlédněme tedy pod pokličku některých vydavatelů, kteří již mají s touto platformou zkušenosti.

The Economist

Přesto, že má tento časopis hybridní model předplatného i prodeje inzerce, je kladen důraz na využití instantních článků pro předvedení žurnalistické úrovně, která pak může v dlouhodobém horizontu přivést platící čtenáře, i přesto, že budou články doprovázené reklamou. Economist zveřejní mix článků, které budou upozorňovat na tištěné vydání, společně s články delšího obsahu i jednoduchými schématy. K dispozici bude také zpravodajství a mix audia a videa. V plánu je denně publikovat 4 až 5 položek.

„Naší největší výzvou bude oslovení čtenářů, o kterých se domníváme, že by měli patřit mezi čtenáře našeho týdeníku, ale není tomu tak, a to buď z toho důvodu, že nás neznají nebo že se domnívají, že píšeme pouze o ekonomice, i když ve skutečnosti pokrýváme široký záběr témat,“ řekl Tom Standage, zástupce šéfredaktora The Economist a ředitel pro digitální strategii. Sociální média jsou velmi efektivním způsobem, jak umožnit více lidem, aby se s naší žurnalistickou prací setkali. Právě v instantních článcích vidíme příležitost k tomuto šíření našeho obsahu,“ dodal Standage.

Trinity Mirror

Trinity Mirror vlastní Local World, který je s 30 miliony čtenáři největším regionálním periodikem ve Velké Británii. Ačkoli v loňském roce prošli tzv. „digitální generálkou“, je podle Pierse Northa, ředitele pro strategii potřeba, aby byly neustále hledány nové možnosti distribuce a zpeněžení obsahů. Ačkoli bude, vzhledem k omezeným zdrojům, vždy potřeba stanovení priorit, přítomnost Facebooku by bylo jen velmi těžké ignorovat. Trinity Mirror již dává k dispozici instantní články těchto svých titulů: The Mirror, Manchester Evening News a WalesOnline. V plánu je každodenní zveřejnění několika článků z každého uvedeného titulu, množství se bude ale zvyšovat a v případě úspěchu by měl jejich počet v prvním čtvrtletí příštího roku významně narůst. Pierse North k tomu dodal, že „není žádným tajemstvím, že všichni vydavatelé u mobilní platformy čelí dvojí výzvě: jak zaujmout a jak zpeněžit. Výsledkem je, že chceme mít otevřené dveře k obojímu a instantní články na Facebooku jsou součástí našeho uvažování. Pokud se jedná o typ obsahů, nedá se očekávat nic jiného, než co Trinity Mirror na svých webových platformách již zveřejňuje. Počet zobrazení bude ale pečlivě monitorován, a pokud nebudou obsahy dobře přijímány, bude docházet k úpravám“, řekl North.

90min.com

Čtyři roky stará fotbalová platforma je také jedním z partnerů. Uvádějí 35 mil. unikátních návštěvníků z celého světa, z nichž 4 mil. pocházejí z Velké Británie. Finanční ředitel Ducan McMonagale řekl, že klasické webové stránky jsou na ústupu, a proto je pro ně publikování přímo na Facebooku jasnou prioritou. Je to zejména proto, že 85 % jejich čtenářů jsou uživateli mobilní platformy. Domnívá se, že pokud se jedná o uživatelskou zkušenost a rychlost, jsou instantní články velkým krokem vpřed. „Jakákoli zkušenost s produktem, který je lepší a rychlejší znamená, že lidé budou konzumovat více článků a budou naplněni lepším pocitem se zkušeností s kvalitní značkou.“ Klasický web bude mít jiný přístup, soustředí se spíše na články s delším obsahem a originální videa. Fotbalový web, který má své pobočky v Londýně, Tel Avivu a Manille se bude v následujících týdnech s těmito obsahy sžívat. V plánu je zveřejnění přibližně šesti článků každý den. Společnost je plně financována reklamou. V seznamu jejích klientů je například společnost Nike. I když je tento trial spíše „pokusným experimentem“, představitelé 90min.com budou pečlivě monitorovat, jaký příjem z reklamy by mohl být generován a budou zobrazovat v rámci článků i reklamy.

Zdroj: digiday.com