Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Tisk je novým „novým médiem“

15. 12. 2015

Tisk je novým „novým médiem“

Tisk je skvělý. Neupozorňuje na sebe jako přicházející e-mail, nepřeruší vás „tweetem“ uprostřed věty a nezemře bez nabíječky. A co je nejlepší, má poslední stránku.

Podle předpokladů měl být již mrtvý. Po celá dlouhá léta se drala do popředí nová „digitální média“ a printu znovu a znovu zvonil umíráček. Spousta časopisů se přestěhovala na web a některé zcela zanikly. Nyní, 20 let po digitální revoluci dělá tisk vše pro svůj návrat. Tablet, Politico a The Pitchwork Review patří mezi úspěšné digitální publikace, které se pustily i do tisku. Nautilus, Kinfolk a California Sunday Magazine již v tisku vycházejí posledních několik let a jejich oddaná čtenářská základna stále narůstá.

Tablet – digitální magazín pro zvídavé Židy (a jejich přátele), který je vydáván přibližně od roku 2009 vyšel tiskem poprvé v listopadu tohoto roku. Šéfredaktorka Alana Newhouse říká, že některé příběhy, včetně beletrie, „hlubších“ zpráv a kulturních článků lépe fungují na papíře. „Nemyslím si, že internet správně metabolizuje určité druhy příběhů,“ řekla Newhouse. Tištěná forma časopisu Tablet je pojatá gradiozně: text je velkoryse rozmístěn, stránky jsou koncipovány s maximálním umem. První číslo obsahuje tři velké reportáže, včetně příběhu o japonském manga stylu, komiksu o Anně Frankové nebo fotografické dvoustrany. On-line vydání Tabletu je doručeno přibližně 1,5 mil. čtenářům a první tištěné vydání vyšlo v nákladu 15 tis. kusů.

„Některé z našich nejlepších článků si zaslouží být na novinovém stánku nebo ležet alespoň chvilku na něčím konferenčním stolku,“ řekl editor Mark Oppenheimer. „V on-linu můžete oslovit více lidí, ale za jakou cenu? Domnívám se, že je perspektivnější oslovit v tisku 10 tisíc čtenářů, než 100 tisíc při rozptýlené pozornosti v prostředí on-line,“ dodal Oppenheimer.  

Samir Husni, vedoucí katedry inovace časopisů na univerzitě v Missisippi, přední odborník na vydávání časopisů, recyklaci tiskového odvětví předpovídal. Tento univerzitní profesor, známý jako „pan on-line časopis“ transformoval v tomto roce některé webové stránky v tištěné časopisy, včetně titulů jako CNET, Catster, Dogster a mnoho dalších. Tyto tituly jsou mezi 204 novými tištěnými časopisy, které se objevily na americkém trhu v roce 2015. „Ti, kteří opustili tisk pod nepolapitelným příslibem digitálu, nyní začínají činit pokání“, řekl Husní. „Tisk je věrným manželem a 95 % peněz je právě v printu.“

Zdroj: www.crj.org