Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | 6 stěžejních rad pro prodejce inzerce

1. 12. 2015

6 stěžejních rad pro prodejce inzerce

Prodej inzerce je nepochybně velmi těžká práce. Tyto tipy od nákupčích by vám mohly pomoci.

Právě ti znají drsné podmínky lidí, kteří prodávají reklamní prostor v novinách i s tak velkou dávkou nejistoty do budoucích časů. Jednu věc ale musí mít prodejci inzerce na paměti, a to, že i přes všechny potíže, jsou v každé společnosti noviny stále důležitou součástí media mixu.  A stejně jako mnozí jiní i oni by rádi viděli jejich cestu zpět na výsluní. Co bude následovat, jsou tipy mediálních nákupčích, které prodejcům mohou pomoci v jejich boji ve stále neúprosnějším prostředí. Tyto tipy byly posbírány z mnoha let výzkumů čtenosti, jakož i od průmyslových analytiků a mediálních znalců. Článek je součástí série Media Life „Reinventing the American Newspaper“.

1. Dovolte mi představit vám naše čtenáře

Vy prodáváte prostor ve vašich novinách, ale inzerent si od vás kupuje pozornost vašich čtenářů, ta je vaším jediným aktivem. Noviny jsou médiem lidí, kteří mají význam v každé společnosti. Tito lidé vlastní svůj podnik, dům, platí daně, volí a mají děti ve školách. To jsou lidé, kteří inzerenti chtějí oslovit. Nikdy o nich nemůžete vědět dost. Čím více o nich budete vědět, tím lépe prodáte jejich pozornost.

2. Mé noviny mohou podpořit váš prodej a mohu vám to dokázat.

Poslechněte si prodejce on-line inzerce a uslyšíte vodopád čísel. Jsou však tato čísla správná? Kdo ví, ale jsou hlavním důvodem, proč je digitální inzerce na vzestupu a noviny trpí. Inzerenti chtějí a očekávají informace o tom, co za své peníze dostanou, bohužel ale mnoho prodejců z tištěných médií nemá výzkum, který by mohl potvrdit, jaká čtenost jejich titulů. Proto zde ale takové výzkumy jsou, získejte čísla, která vám pomohou, získejte argumenty.

3. Věřím! Věřím svým novinám! Věřím svému časopisu!

Prodávat reklamu v tisku musí být v současné situaci o nervy. Mnoha titulům hrozí uzavření nebo už uzavřeny byly. Chce inzerent investovat do periodika, které je na pokraji krachu?

Musíte si věřit, pokud si nevěříte, moc toho neprodáte. Budete uzavírat nevýhodné ochody a ustupovat nesmyslným požadavkům. Svou víru povzbudíte raz dva: Své čtenáře znáte a dokážete jim reklamu ve vašich novinách doručit.

4. Komukoli prodám cokoli. Do toho!

Dříve to bylo jednodušší. Každé město mělo jedny noviny. Mediální byznys byl silný. Pak přišla digitální doba a byznys slábl. Nyní se každý snaží „urvat“ svůj kousek koláče. Chcete-li v tomto novém prostředí uspět, musíte dokonale znát nejen svůj list, ale musíte také do hloubky pochopit silné a slabé stránky vaší konkurence. Všichni mají slabiny. Vžijte se do pozice inzerenta, který čelí pěti nabídkám. Jakou si vybere?  Jak byste mu s výběrem pomohli? Pochopením všech pěti možností.

5. Ano, vím, co se píše v mém listu, protože ho pravidelně stránku po stránce čtu.

Nejhorší věc, kterou může inzertní prodejce jakéhokoli listu na obchodní schůzce udělat je, že nezvládne odpovědět na jednoduchou otázku týkající se jeho obsahu. Před někým, kdo chce investovat peníze do jeho novin, pak vypadá jako hlupák nebo ignorant.

 U osoby, která prodává reklamní prostor v novinách, se předpokládá, že je také pravidelně čte.

Své noviny musíte číst každý den a musíte být schopni o tom, co v nich je, diskutovat. Prodejce je něco jako mluvčí svých novin. Měl by být vydavatelem, šéfredaktorem, nejlepším či nejhorším publicistou i posledním poslíčkem. Prostě takové „vše v jednom balíčku“. Jeho svázanost se svým produktem je požehnáním. To jsou věci, které budou pracovat ve váš prospěch.

6. Jsem neustále na vlně změn.

To, co je pravdou dnes, zítra nemusí platit. Taková je povaha změny. Je smutným faktem, že i přes všechny předpovědi, týkající se budoucnosti médií, jsme vždy zaskočeni nečekaným vývojem. Kdo očekával sociální média nebo dokonce Google?

Noviny měly v posledním desetiletí těžkou práci. Mohou se ale v důsledku rozvoje na mediálním trhu měnit, zítra nebo příští čtvrtek či od nového roku.

Pro to, abyste mohli prodávat, potřebujete hodně vědět. Jedinou cestou je znát nejen ty své noviny, ale mít blízko i k ostatním médiím, jako např. k rádiu, televizi, billboardům, direkt mailingu a mnoha dalším.

Takže zůstaňte naladěni!

Zdroj: www.medialifemagazine.com