Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Email je nejlepší cestou, jak zasáhnout generaci Millennials

18. 11. 2015

Email je nejlepší cestou, jak zasáhnout generaci Millennials

S kupní silou 200 mld. dolarů pro rok 2017 se Millennials stávají vyhledávaným zákazníkem každé značky. Jakou cestou je ale nejlépe oslovit?

Odpovědí je email. Po všech těch řečech, že je mrtvý! „Příliš mnoho spamů! Příliš mnoho rozptýlení! Snapchat!“ – email zůstává tradičním způsobem digitální komunikace. Ve skutečnosti Millennials kontrolují své emaily daleko častěji, než je tomu u jiných skupin a dokonce přibližně polovina z nich si podle nedávné studie společnosti Adobe není schopna dojít na toaletu, aniž by si zkontrolovala svou emailovou schránku.

Ta samá studie došla k závěrům, že téměř 98 % Millennials s několikrát denně kontroluje v práci své soukromé emaily a ty pracovní si ve svém volném čase pročte zhruba 87 % z nich. Email není ale podstatný pouze pro tuto skupinu, je to také hlavní marketingový kanál s nejvyšší ROI (podle Direct Marketing Association za každý utracený dolar přinese 39 dolarů). To ale neznamená, že tento „starý dobrý“ email marketing bude fungovat i na Millennials. Dnešní marketéři se musí přizpůsobit nebo jejich emaily skončí v koši. Až příště budete plánovat emailovou kampaň zaměřenou na tuto skupinu lidí, zamyslete se nad těmito čtyřmi postřehy:

1. Mobil je nutností. Millennials více než kterákoli jiná věková skupina kontroluje své emaily na smartphonech, podle studie Adobe tak činí 88 % z nich. Odpovídající design zprávy je v tuto dobu mantrou, a pokud ho nepoužíváte, odcizíte se důležité generaci spotřebitelů, která s tímto přístrojem žije, dýchá i spí.

2. Načasování je všechno. Bez analýzy, kdy tento email poslat vám bude jakékoli rozesílání k ničemu. Tak například, podle již zmíněné studie si Millennials, více než ostatní věkové skupiny (45,2 %) kontrolují svou emailovou schránku v posteli. Proč tedy neexperimentovat s rozesíláním hned ráno nebo pozdě večer s obsahem, který se týká dané denní doby?

3. Obrázky jsou slova, tisíce slov. Jsou také pro tuto generaci důležitým mechanismem pro filtrování zpráv. Proč posílat email s žádostí o zpětnou vazbu, když vše, co potřebujete udělat je, poskytnout možnost výběru mezi zamračenými nebo smějícími se emotikony? Obrázky jsou nedílnou součástí jejich jazyka, a to i na pracovišti.  Třetina Millennials věří, že je použití emotikonů vhodné i při komunikaci s přímým nadřízeným nebo vedoucím pracovníkem, takže jejich použití v marketingové komunikaci je takřka sázka na jistotu. Millennials myslí a komunikují v obrazech, takže obchodníci potřebují optimalizovat emaily a umožnit zpětnou vazbu pomocí „smajlíků“.

4. Méně je více. Emailový marketing pro Millennials není o „bombardování“ stále stejnou informací. Mnoho z nich nestojí o velké množství emailů (39 %) a o opakující se emaily od obchodníků (32 %). Marketéři, vezměte prosím na vědomí, že je potřeba skončit se spamovacími seznamy a začít s marketingem pro jednotlivce, aby měl adresát pocit, že je prvním, kdo danou informaci dostal.

Je jasné, že ne každý příslušník generace Millennials komunikuje stejným způsobem. Digitální komunikace se stále vyvíjí. Nicméně, pro tuto chvíli se dá s jistotou říci, že email bude i nadále hlavním kanálem pro oslovení mobilních zákazníků. Neočekávejte ale, že budou fungovat staré emailové praktiky.

Zdroj: hbr.org