Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Význam snížené DPH na evropské úrovni

10. 11. 2015

Význam snížené DPH na evropské úrovni

Německá vydavatelská asociace VDZ, člen evropské časopisecké asociace EMMA pořádala minulý týden v Berlíně výroční summit vydavatelů.

Tohoto summitu se zúčastnila řada vynikajících řečníků na nejvyšší politické úrovni nejen z Německa, ale i z celé Evropy. Mezi nejvýznamnější z nich patřili německá kancléřka Angela Merkelová a předseda Evropského parlamentu Martin Schulz.

Ve svém projevu kancléřka Merkelová uznala význam tiskového odvětví a úlohu tisku v naší demokratické společnosti. Zdůraznila důležitost vyváženého přístupu v oblasti ochrany údajů, přísných pravidel v autorském právu a snížení DPH pro digitální tisk. Kromě jiného také zdůraznila význam možnosti „být nalezen“ v dnešním digitálním věku, s poukázáním na dominantní postavení některých vyhledávacích agregátorů, kterým by nemělo být dovoleno, aby byly jejich obsahy upřednostňovány.

Prezident Schulz se připojil ke kancléřčinu naléhání na snížení sazby DPH pro digitální tisk a zdůraznil význam svobody tisku, společně s nutností mu poskytnout ekonomické podmínky pro jeho svobodné financování. Dále Schulz konstatoval, že i on souhlasí s nezbytností co nejrychleji ukončit a vyřešit případ Google.

Zdroj: EMMA