Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | České vydavatele v boji o nižší DPH podpořily evropské vydavatelské asociace

19. 10. 2015

České vydavatele v boji o nižší DPH podpořily evropské vydavatelské asociace

Čeští vydavatelé v čele se svou asociací Unií vydavatelů již dlouhou dobu usilují, aby noviny a časopisy byly stejně jako knihy zařazeny do snížené sazby DPH ve výši deseti procent.

Na jejich stranu se nyní postavily i dvě evropské vydavatelské asociace, European Magazine Media Association (EMMA) za časopisy a European Newspaper Publishers’ Association (ENPA) za noviny. Výkonní ředitelé těchto zastřešujících evropských asociací – Max von Abendroth a Francine Cunningham napsali vrcholným českým představitelům, premiérovi Bohuslavu Sobotkovi, ministrovi financí Andreji Babišovi a předsedovi poslanecké sněmovny Janu Hamáčkovi dopisy, ve kterých české představitele vyzvali, aby podnikli kroky k zařazení českých novin a časopisů do nižší sazby DPH. Uvedli, že pro takový krok existuje mnoho přesvědčivých důvodů, které akceptovala většina států Evropské unie, uplatňující na tiskový sektor DPH do výšky maximálně 10 %, a které tímto krokem uznávají nezastupitelnou úlohu tisku v demokratické společnosti.

„Existují důkazy, že nižší sazba DPH vydavatelům pomáhá lépe rozvíjet nové obchodní strategie a realizovat technologické změny, které jsou ve stále se měnící situaci na mediálním trhu velmi potřebné. Podpora novin a časopisů v době, kdy normy čtení a funkční gramotnost obyvatelstva vykazují známky poklesu, je velmi důležitá. Při jejich zařazení do nižší sazby DPH má vaše země možnost aktivně podporovat demokratickou diskusi a zvýšit mediální gramotnost, a to zejména mezi mladými lidmi“, napsali představitelé evropských vydavatelských asociací, které zastupují zájmy nejen vydavatelů v rámci EU, ale i ostatních evropských zemí.

Tisková zpráva Unie vydavatelů