Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Evropský systém mikroplateb nabírá rychlost

12. 10. 2015

Evropský systém mikroplateb nabírá rychlost

The New York Times, The Wall Street Journal a The Washington Post patří mezi tituly, které vstoupily pod křídla nizozemského systému mikroplateb – Blendle, který umožňuje platbu za jednotlivé články. Všechny tři časopisy daly Blendlu k dispozici své obsahy a firmy New York Times a Axel Springer dohromady vlastní 23 % nizozemské společnosti.

Blendle zahájila svou činnost v loňském roce v Nizozemsku, kde má již tato služba 500 tis. předplatitelů, z nichž 2/3 patří do věkové skupiny mladších 35 let. Poté se platforma rozšířila do Německa, kde se k ní přidaly hlavní zpravodajské tituly – 18 deníků a 15 týdeníků. Datum spuštění v USA ještě nebylo zveřejněno.

Uživatelé musí pouze jednou zaregistrovat svou platební kartu. Poté je mu za jednotlivý článek stržena suma ve výši cca 20 centů. Výnosy ve výši 70% této částky pak získá vydavatel.  Pokud uživatel článek do 10 sekund zavře, dostane adekvátní náhradu. Totéž platí, pokud není s kvalitou článku spokojen. Zde ale musí nechat nějakou zpětnou vazbu. Refundováno bývá zhruba 10 % článků v případě „vaničkových“ článků nebo standardního zpravodajství, v případě rozhovorů nebo analýz se tento počet pohybuje mezi 3 a 4 procenty.

Platforma Blendle, která je dostupná buď přes internet, nebo prostřednictvím aplikace je výtvorem dvou bývalých mladých nizozemských novinářů – Alexanderla Klöppinga a Martena Blankesteijna. „Chceme být platformou pro žurnalisty, stejně jako je Spotify pro hudebníky nebo Netfix pro filmaře“, řekl Klöpping. „Uživatelé i vydavatelé ji chtějí, je to jen otázka dobrého provedení. Mé srdce bije pro kvalitní žurnalistiku – problémem není obsah, ale jeho distribuce. Spousta problémů může být vyřešena prostřednictvím technologie“, dodal na závěr.

Zdroj: fipp.com