Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Proč je snížení DPH pro tisk tak důležité?

8. 10. 2015

Proč je snížení DPH pro tisk tak důležité?

Již stovky let je tisk důvěryhodným společníkem člověka. Informuje ho o dění ve společnosti, varuje ho před nebezpečím, vzdělává ho a dokonce ho i baví. Přináší rady i informace pro řešení různých životních situací a napomáhá lidem s orientací v někdy velmi složitých společenských vztazích. Je levný a je tedy přístupný širokým vrstvám veřejnosti. Funguje jako pojistka demokracie ve vyspělé společnosti a současně tuto společnost k demokratickým hodnotám vychovává.

Zákonodárci a politici na evropské úrovni si nezastupitelnou úlohu tisku uvědomují již dlouhou dobu. Proto mají podle šesté směrnice o DPH členské státy EU možnost si na tisk stanovit sníženou sazbu, která je v naprosté většině států mnohem nižší než 10 %. Snížení DPH na noviny a časopisy v České republice měly ve svém volebním programu i všechny tři strany vládní koalice. V současnosti je u nás stanovena DPH na tisk ve výši 15 %, což znamená čtvrtou nejvyšší daňovou zátěž mezi ostatními členy EU. Proto Unie vydavatelů, která je jediným reprezentativním sdružením podnikatelů a zaměstnavatelů v oboru vydávání periodického tisku a poskytování obsahů prostřednictvím internetu v ČR již několik let usiluje o její snížení na 10 %, jako je tomu v současnosti u knih.

Pokud se na sazby jednotlivých členů podíváme podrobněji, tak zjistíme, že z evropské osmadvacítky uplatňují sazbu v rozmezí 5–12 % v šestnácti zemích a vyšší DPH na noviny i časopisy než v ČR mají jen tři státy Evropské unie, a to Bulharsko, Slovensko a Lotyšsko – ve výši 20 a 21 procent. Velká Británie společně s Belgií a Dánskem (0 % jen na noviny) mají dokonce nulovou sazbu, nižší než 5 % pak Francie, Itálie, Lucembursko a Slovinsko.

V roce 2009 přijala Rada Evropy návrh, aby byl tisk zařazen mezi kulturní statky, tedy mezi součást kulturního dědictví jednotlivých států. Tyto národní kulturní statky, tedy i noviny a časopisy, pak navrhla zatížit co nejnižší DPH, aby byly nejen přístupné širokým lidovým vrstvám, ale aby si také i nadále zachovaly svou rozmanitost. Většina států EU tento princip zavedla do praxe. Česká republika od roku 2009 zvýšila DPH na tisk z původních 9 % na současných 15 %.

Zvyšování DPH se společně s dalšími trendy podílelo na postupné devastaci vydavatelského odvětví. Mezi lety 2007–2013 došlo v České republice k poklesu prodeje deníků o přibližně 45 %. A pokles stále pokračuje, ale například v Nizozemsku prodej poklesl pouze o 18 procent, v Rakousku o 23 %, v Dánsku o 26 % nebo v Maďarsku o 32 %. Co mají tyto země společného? DPH na tisk ani v jedné z nich nepřevyšuje desetiprocentní hranici.

Aby mohl tisk svou nezastupitelnou úlohu ochránce demokracie a vzdělanosti plnit, musí být konkurenceschopný. To je ale na trhu, kde je část jeho obsahů poskytována zdarma velmi těžké. Proto řada evropských zemí tisk dotuje formou státních dotací, právě proto, aby zajistily jeho rozmanitost a zabránili jeho bulvarizaci. Mezi ty, které poskytují přímou dotaci, patří především skandinávské země, ale i například Rakousko, které v loňském roce podpořilo vydavatele částkou ve výši zhruba 8,65 mil. euro (233 mil. Kč).

V případě České republiky by snížení sazby DPH na 10 % (stejně jako u knih) znamenalo pro tento již dlouhá léta zkoušený obor finanční prostředky ve výši přibližně 450 mil. korun. Tyto finance by vydavatelé mohli použít ke zkvalitnění obsahu a rozmanitosti periodik, dále i na technologické změny, které jim umožní reagovat na dynamický rozvoj především digitálního odvětví a pro zachování zaměstnanosti a to i v dalších, přidružených oborech.

Zdroj: Tisková zpráva Unie vydavatelů