Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Jak chytře na smartphony. Výzkum britské agentury Newsworks.

3. 10. 2015

Jak chytře na smartphony. Výzkum britské agentury Newsworks.

Studie Jak chytře na smartphony analyzuje chování čtenářů novinového obsahu na smartphonech po dobu tří měsíců a zaměřuje se na to, jak zvláště mladí lidé zapojují novinový obsah do svého 24/7 mobilního života. Výzkum poskytuje detailní pohled na smartphonový den z hlediska všech novinových obsahů a navrhuje pět klíčových cest, jak pomoci reklamním klientům a agenturám optimalizovat zaujetí kampaněmi.

36 milionů dospělých ve Velké Británii vlastní smartphone a průměrně stráví jeho užíváním dvě hodiny a čtyři minuty denně. Mobilní reklamní výdaje v roce 2014 dosáhly 7,2 miliardy liber a také nyní rostou velmi rychle.

Noviny zasáhly ve Velké Británii v srpnu 2015 celkem25 milionů lidí, což je 85 % aktivních uživatelů smartphonů. 44 % z nich jsou lidé ve věku 18 – 34 let, jak uvádí comScore. Masivní počet 91 % z uživatelů smartphonů ve věku 18-24 let a 92 % z uživatelů ve věku 25-34 let navštěvuje novinový obsah.

Na tomto základě Newsworks ve spolupráci s YouGov zkoumali vzory čtenářského chování 1 242 čtenářů novinových webových stránek nebo aplikací v období od dubna do června 2015. Paralelně proběhl kvalitativní výzkum agentury Lieberman Research Worldwide na vzorku 13 mladých čtenářů obsahu na smartphonech s cílem získat hlubší každodenní obraz o roli a významu obsahu na smartphonech.

Novinový obsah prokázal úspěšný kontakt s rozsáhlým mladým čtenářstvem prostřednictvím mobilů a poskytuje odpovídající a akceptovaný kontext pro komunikaci inzertních značek.

 

Pět principů jak si získat čtenáře prostřednictvím smartphonů

 

1. Vyberte si svůj okamžik

- Klíčový čas v průběhu dne pro dosažení a zaujetí novinovými weby je 9 a 11 hodin dopoledne nebo 7 hodin odpoledne a čas mezi 10. hodinou a půlnocí.

- Užívání aplikací je delší se špičkami od 8 do 9 hodin dopoledne, 6 hodin odpoledne a nejvyšší kolem 10. hodiny dopoledne.

- Velká většina čtení na mobilních zařízeních probíhá na fixních místech za použití wi-fi, ale je třeba být obezřetný z hlediska času a objemu dat pro reklamu v době oběda, kdy kolem jedné třetiny čtenářů roaminguje. Účastníci výzkumu uvádí: Mnoho času v průběhu dne klikám do aplikace a z ní a čtu různé články, což může trvat půl až hodinu, ale někdy jen 5 až 10 minut.

 

2. Rozvíjejte své čtenářstvo

Čtenáři novin ve smartphonech provádí výrazně více návštěv do všech inzertních kategorií než nečtenáři: 12 krát více navštěvují stránky jídla a pití, 21 krát více navštěvují stránky o motorismu.

- Noviny jsou digitální zápisník na celý den a určují kontext pro celý den a to co má spát.

- Kampaně v novinách rozvíjejí čtenáře ve vztahu ke značkám jak cestou brand buildingu, tak přímou reakcí. „Chtěl bych, aby digitální marketing byl lepší... Miluji módu, proto tato inzerce je pro můj zájem perfektní.  Je zaměřena na vše, co mohu koupit jako oblečení, a proto mě tak zajímá – miluji nakupování oblečení!“

3. Používejte jejich řeč

- Mileniáni žijí ve světě vyprávění. Pozadí jejich životů je nepřetržitá, multidimenzionální a multimediální konverzace.

- Smartphony naplňují jejich klíčovou potřebu odpočívat a uvolnit se.

- Komunikace značek v digitálních novinách je vítána, pokud je chytrá, nenápadně integrovaná, interaktivní a šitá na míru. „Rád bych více personalizovanou a víc interaktivní reklamu. Mám rád reklamu, která se hýbe a padne do oka, raději než statický obrázek.ů

4. Dejte palivo jejich konverzaci

- Čtenáři digitálních novin jsou rádi, pokud jsou informovaní a dělí se o své znalosti ve skutečné i digitální konverzaci.

- Smartphony jim pomáhají zapojit se do nejdůležitějších témat.

- Protkanost novinových značek a sociálních médií umožňuje značkám, aby byly částí probíhající velké konverzace. „Často čtu zprávy hned potom, co se podívám na Facebook, hlavně protože jsem tam viděl článek, který někdo poslal, nebo status, který někdo umístil a který je o něčem co se stalo ve světě nebo přihodilo nějaké celebritě, a já chci vědět víc.

5. Ovládněte pole

- Čtenáři digitálních novin si vybírají různé platformy pro různé potřeby.

- Čtenáři na smartphonech milují tisk pro hloubkové, oddechové čtení zejména o víkendech. 57 % čtenářů na smartphonech ve všedních dnech čte tisk o víkendech.

Prezentace výsledků výzkumu je dostupná na stránce http://www.newsworks.org.uk/Platforms/be_smart_about_smartphones/80272


zdroj: www.nmauk.co.uk