Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Facebook bude brzy schopen cílit reklamu podle toho, čemu lidé dávají „Like“ nebo „Share“

22. 9. 2015

Facebook bude brzy schopen cílit reklamu podle toho, čemu lidé dávají „Like“ nebo „Share“

Sociální síť pomocí těchto tlačítek sleduje, co čtou lidé na webových stránkách, již od roku 2010. Do této doby ale tato data k cílení inzerce nepoužívala. Až nyní, paradoxně v době, kdy se otázka jakým způsobem jsou tato data užívána, začala velmi intenzivně řešit.

Příští měsíc budou miliony tlačítek „Like“ a „Share“, jak ty z webových stránek vydavatelů, tak i ty z mobilních aplikací, pumpovat velké množství dat o tom, jak mohou být použita pro cílení reklamy nejen na Facebooku, ale i na jeho mobilních aplikacích vč. Instagramu. Toto zrychlené úsilí napříč weby i aplikacemi je důsledkem loňského tvrzení Facebooku, že tato data hodlá zpeněžit. Uživatelé, kteří se obávají o bezpečnost svých dat, což je dnes žhavé téma, mají možnost se rozhodnout, že se cílení inzerce nezúčastní nebo zruší svůj účast na této sociální síti. „V nastavení účtu v pravém okně představíme další způsob, jak si mohou lidé reklamu vypnout“, napsal na svůj blog vedoucí oddělení pro ochranu osobních údajů společnosti Facebook Stephen Deadman. „Pokud se pro tento typ ochrany rozhodnete, bude fungovat stejně na všech zařízeních, na kterých budete ke svému účtu přistupovat. Pokud jste již zvolili nástroj pro volbu pro zájmově orientované reklamy, nemusíte dělat nic. Tuto volbu budeme respektovat na všech vašich zařízeních. Také budeme samozřejmě i nadále podporovat Digital Advertising Alliance, stejně jako vývoj nástrojů jak pro Android, tak pro iOS“, dodal Deadman.

Zdroj: www.fipp.com