Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Tištěná inzerce funguje, když je publikována ve správný čas a na správném místě

10. 9. 2015

Tištěná inzerce funguje, když je publikována ve správný čas a na správném místě

Na načasování záleží. Podle výzkumů, tiskové reklamy, které jsou umístěny vedle vhodného obsahu, mají o 20 % větší šanci, že budou zaznamenány.

Minulý týden jsem na Facebooku „lajkla“ několik fotografií miminka mé sestřenice (nebojte se, bude to článek o novinách, slibuji). Výsledek se brzy dostavil. V následujících hodinách jsem byla zaplavena mnoha inzeráty nabízející cokoli od plenek až po mateřské školky. To ale není nic nového.

V průběhu posledního roku, kdy jsem dosáhla dvaceti šesti let, webové stránky, které jsem navštěvovala, se staly hostitely reklam na těhotenské testy, dětské postýlky, dětské oblečení, dokonce čas od času i na kliniku na léčbu neplodnosti, i když jsem žádnou z těchto věcí do google vyhledávače nezadávala a sestřenice je jednou z pouhých dvou mých přátel, kteří se již odhodlali k rodičovství. Zajímavé je, že mému příteli se takové reklamy nenabízejí, i když v okruhu jeho přátel je mnoho ženatých, kteří už mají děti. Mohu jen předpokládat, že jsem terčem proto, že jsem žena, ve věku nad 25 let a žiji ve vztahu. Tyto reklamy jsou mojí verzí maminky Britget Johnesové 2015 s jejím „Ťik ťak, Bridget, ťik, ťak.“

Přitom nejsem na Facebooku připojena neustále, ale používám ho denně a musím říct, že reklamy jsou tady opravdu přesné. Dnes je samozřejmostí, že sociální média a zpravodajské značky mají sémiotický vztah.

Nicméně, tento poslední nápor chybně zaměřených dětských reklam mě donutil, abych se zamyslela, jak dobrá může být tisková reklama zaměřená na správné lidi, na správném místě a ve správný čas.

Tak zaprvé, podle posledních dat, čte 35,3 milionu Britů měsíčně noviny a samozřejmě si vybírají, co čtou, a kdy čtou. Například ti, kteří otevřeli sportovní rubriku Daily Mirror po vítězství Británie nad Austrálií, jistě zaznamenali skvěle umístěný a načasovaný inzerát na Carlsberg. Tato reklama byla vytvořena za méně než tři hodiny, aby mohla být otištěna druhý den ráno v článku o triumfu britských hráčů kriketu. Toto umístění dává smysl – vydělat na aktuální události a dosáhnout na správné publikum, ve správný čas. Nejen že jsou takového kontextové reklamy nepřehlédnutelné, ale podle studie Guardian se zjistilo, že je o 20 % pravděpodobnost, že čtenáři budou pokládat reklamu za významnou, pokud je uveřejněna vedle souvisejícího obsahu.

Chytré použití kontextu se vztahuje také na titul a reklama funguje. Například společnost Tesco umístila v deníku Daily Mail reklamu na crème brûlée ráno po soutěži britských amatérských pekařů Great British Bake-Off, kde vařili pudink, která nabádala, aby si čtenáři tento dezert připravili. Skutečnost, že inzerát vyšel den poté, co byla soutěž vysílána v televizi, dal inzerátu další zajímavý rozměr. Zadavatel také maximalizoval úspěšnost inzerátu tím, že ho publikoval právě v Daily Mail, které podle indexu čtou právě diváci Bake-Off. Podle TGI soutěž sledovalo 1,2 mil. z nich. A konečně – noviny poskytnou inzerci celkový kontext důvěry a familiárnosti, což má na reklamu, která je v nich umístěna příznivý vliv.   

Takže, ať už se jedná o kriketový triumf nebo soutěž v pečení, nemůžete zvítězit nad dobrou reklamou, která je umístěna ve správný čas na správném místě.

Autorka: Jessie Sampson, Newsworks

Zdroj:inma.org