Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Evropští vydavatelé mohou vyhrát bitvu, ale ne válku

4. 9. 2015

Evropští vydavatelé mohou vyhrát bitvu, ale ne válku

Evropští vydavatelé požadují, aby společnost Google platila za zobrazení výňatků z jejich obsahů, tato partie by ale nemusela dopadnout dobře.

Google bojuje s evropskými regulačními orgány na několika frontách. Jednou z bitev je i dlouhotrvající případ kritizující chování vyhledávacích společností. Jedná se také o boj s evropskými vydavatelskými společnostmi, které zobrazování výňatků z jejich obsahů vyhledávacím gigantem Google, považují za krádež. Podle nedávné zprávy zveřejněné v The New York Times, vydavatelé EU lobují za závažné změny v autorském právu, které by společnosti Google za takové jednání umožnily stanovit poplatek.

To nepochybně vypadá jako skvělý nápad: Vzhledem k tomu, že Google má miliardy dolarů, z nichž většina je tvořena příjmy z reklamy, která nešla jako dříve do novin, proč neplatit za privilegium propojení s obsahem evropských publikací? Jediným problémem je, že by to mohlo být spíše Pyrrhovo vítězství, tedy vyhraná bitva, ale prohraná válka. The Times uvádějí, že řada obchodních sdružení, včetně Federace evropských vydavatelů, se zúčastnila meetingu s antimonopolními úředníky a dalšími regulačními orgány, kde se zasazovali o přísnější celoevropské limity toho, jak Google a i jiné vyhledávací společnosti mohou používat on-line obsah evropských vydavatelů. Doufají, že část těchto nových pravidel by již mohla být obsažena v nadcházející novele autorských práv, jejíž schválení se očekává koncem tohoto roku. V Timesech se píše: „Pokud budou tato pravidla schválena, společnost Google bude muset zaplatit novinovým i časopiseckým vydavatelským společnostem za jakékoli odkazy na jejich redakční obsahy, které budou zveřejněny na evropských agregačních stránkách Google“.

Toto úsilí evropských vydavatelů je o to překvapivější, když již viděli, co se po uvalení poplatků za zveřejňování výňatků stane. Například ve Španělsku vydavatelé lobovali za změny svých autorských práv, které vyžadovaly, aby vyhledávací společnosti zaplatily i krátké úryvky. Ačkoli vyhráli, není jisté, že se v tomto případě jednalo o skutečné vítězství. Poté, co byl uveden nový zákon v platnost, společnost Google oznámila, že španělské zpravodajství ze svého indexu úplně vynechá. Jako hlavní argument uvedla, že pro vydavatelství podle zákona není možné, aby se vymáhání těchto poplatků sami vzdali. A výsledek? Přes noc návštěvnost zpravodajských serverů, včetně velkých tradičních vydavatelů, poklesla o 20 %. Podle studie, která byla provedena na zjištění důsledků dopadu tohoto zákona, dokonce některé menší zpravodajské weby musely být úplně vypnuty. Studie dospěla k tomuto závěru: „Neexistuje žádný teoretický ani empirický důvod pro ospravedlnění zavedení poplatku pro zpravodajské agregáty vydavatelům za propojení s jejich obsahy. Stejně tak svévolný charakter poplatků, který brání vydavatelům, aby se jich v případě zájmu vzdali, způsobuje velkému množství webů, zvláště těch menších, velké škody.“

Tento španělský zákon byl ale jen jedním z pokusů, jak získat od Google nějaké poplatky za zmiňované výňatky. Belgičtí vydavatelé zažalovali Google za „paběrkování“ jejich obsahů, ale nakonec se v roce 2013 s firmou dohodli, za závazek společnosti, že finančně pomůže vydavatelům při přechodu na digitální způsob vydávání. K dohodě došlo částečně i proto, že po odstranění obsahu ze stránek Googlu, provoz na belgických stránkách strmě poklesl. Francouzští vydavatelé se ze sporů také stáhli poté, co se společností Google dohodli na vytvoření digitálního inovačního programu, který byl spuštěn v letošním roce.

Mezi nejhlasitější kritiky Googlu a lobisty za nová pravidla v rámci EU patří německý vydavatel Axel Springer, i přesto, že je jednou z firem, která za „google daň“ pocítila bolestný „políček“. Poté, co byly změněny německé zákony, začala řada vydavatelů požadovat za zveřejněné úryvky textů buď poplatek, nebo stažení. Výsledkem bylo stažení příspěvků. Po prudkém propadu návštěvnosti společnost Axel Springer za zhruba dva týdny tyto snahy vzdala.

Tyto zážitky však evropské vydavatele nezastrašily a jsou odhodláni zkusit přinutit společnost Google k poslušnosti pomocí kombinované síly celého evropského vydavatelského společenství. Mohou tedy doufat, že vyhledávací gigant nebude ochoten odstranit všechny texty ze svého indexu, a proto bude nucen za ně zaplatit. Pokud ale bude v EU platba povinná, je možné, že někteří vydavatelé se rozhodnou uzavřít s Google dohodu a ti, kteří se zasadili o prosazení plateb, budou najednou držet ten kratší konec provazu.

Vydavatelé tvrdí, že jejich boj proti Googlu není o ochraně jejich starších podnikatelských počinů, ale snaha o vytvoření rovných podmínek pro budoucnost. Nebylo by ale lepší, kdyby místo nátlaku na tyto poplatky raději zkusili přijít na to, jak mohou těžit z miliard kliknutí a návštěv stránek, kterým vyhledávací firma ukázala cestu, než dávat do zástavy budoucnost, místo toho, aby ji pomáhali tvořit.

Zdroj: fortune.com