Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Výzkum Generace novin

27. 8. 2015

Výzkum Generace novin

Výzkum Generation News, což je společný projekt britské novinové marketingové agentury Newsworks (NMAUK), University v Bathu a agentur Flamingo a Tapestry je zaměřen na vnímání novin v dnešní době sítí a poskytuje údaje o tom, že pozitivní vnímání je silnější a větší než kdykoliv dříve. Ve světě naplněném zprávami, je role novin jako důvěryhodného pohledu na svět důležitější než kdykoliv dříve.

Je to pravda univerzálně potvrzující, že žijeme ve stále digitálnějším světě. Existuje stále víc příležitostí, jak konzumovat obsah médií, než dříve. Noviny se vyvinuly v novinové značky, když expandovaly z tradičních tištěných formátů na tabletové, mobilní a online formáty.

Bez ohledu na tento vývoj existuje dosud chybná myšlenka, že mladí lidé nečtou novinové značky, zejména v tištěné verzi, a že starší lidé jsou čistě čtenáři jen tištěných verzí, kteří se nezajímají o digitální verze. To znamená, že mladí lidé si nikdy nezformují pozitivní vztah k novinám a starší lidé nezmění svůj existující vztah.

Víme z dat o čtenosti NRS PADD, že novinové značky čte každý den 4,8 milionu lidí ve věku 18-34 let a 13,5 milionu stejných osob za měsíc. Odpovídající údaje ve skupině 50-65 let jsou 5 milionů denně a 10,6 milionu za měsíc.

Když Newsworks vstoupila do partnerství s university of Bath a výzkumnými společnostmi Flamingo a Tapestry, aby zkoumala vnímání novin ve věku sítí v rámci projektu Generation News, instinktivně cítila, že mýty obklopující novinové značky a generace potřebují být odhaleny.

Při výzkumu byl použit mix etnografických a kvantitativních výzkumů a nalezeno pět nových forem vnímání novin. Důležité je, že byla použita metodika měření existence a směřování tohoto vnímání vyvinutá profesorem Basem Verplankenem z University of Bath a Sheinou Orbell z University of Essex. Tato metodika používající implicitní dotazovací techniky a zaměřená na mnohoznačné formy vnímání byla oceněna v řadě akademických studií v posledních deseti letech.

Klíčové poznatky

Mladí lidé dosud formují silně své vnímání novinových značek, ačkoliv se setkávají s daleko rozmanitějším prostředím získávání zpráv než měly možnost předchozí generace v jejich věku. 74 % osob ve věku 18-35 let se obrací k novinám, když chtějí získat vyvážený pohled a 78 % souhlasí s tím, že je novinové značky uvádí do témat, která si nemohou přečíst někde jinde.

Mileniáni předvádí svůj vztah k novinám na digitálních zařízeních daleko raději než generace baby boomu (50-65 let), protože jim to umožňuje zpravodajsky se „občerstvovat“ v průběhu dne prostřednictvím různých cest přístupu k novinovým značkám. Například 73 % 18 – 34 letých souhlasí s tím, že navštěvují webové stránky novin, aby získali informaci, pokud vidí nějaký zajímavý příběh na sociálních sítích.

Ačkoliv mezi generacemi existují rozdíly, celkové mediální chování mileniánů a baby boomerů je více ovlivněno zaujetím a zájmem o zprávy, než v rámci jejich generačních skupin.

Přes milion 50-65 - letých čte denně digitální noviny (podle NRS PADD duben 2014-březen 2015 a comScore 2015) a užívá si rychlost a snadnost, s níž se mohou ke zprávám dostat. Na rozdíl od jejich dětí je u baby boomerů vnímání novin více koncentrováno do specifických částí dne.

Pro obě generace nasycení zpravodajstvím v rámci mnoha platforem zvyšuje roli novinových značek jako poskytovatelů opravdového a profesionálního žurnalismu. Podobně existuje pozitivní ocenění toho, že novinové značky poskytují pocit uspokojení napříč generacemi, pokud jde o pohled na svět, tím, že lidem říkají, co lidé potřebují vědět a nic víc.

Výzkum identifikoval pět nových způsobů chování ve vztahu k novinám, které je společné mileniánům jako baby boomerům:

Fix – trvalý přístup k novinám, vyvolaný obecnou potřebou a stavem rozrušení

Track – přístup k novinám pravidelně v průběhu dne a informovanost o nejdůležitějších věcech

Fill – přístup k novinám v průběhu času, kdy se přesouvají z jednoho místa na druhé

Indulge – vytvoření přestávky pro konzumaci zpráv jako přestávky v jiné činnosti v průběhu dne

Invest – číst zprávy pravidelně s cílem získat hloubkový pohled na v+ěci.

I když jsou způsoby jednání univerzální, mileniáni raději přijímají způsob chování Fix a Fill a baby boomeři způsob Indulge a částečně Track a Invest.

zdroj: www.nmauk.co.uk