Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Proč tradiční značky novin neztrácejí na důležitosti?

24. 8. 2015

Proč tradiční značky novin neztrácejí na důležitosti?

Ačkoli se mnoho novinových značek už dávno dívá směrem k digitálnímu prostoru, tisková platforma stále nabízí pocit autority a pomáhá čtenářům rozvíjet návyky spojené s konzumací zpráv.

Je pravdou, že žijeme v digitálním věku a máme více než kdykoli předtím mnoho příležitostí, jak mediální obsah konzumovat. Ve snaze přizpůsobit se této skutečnosti, existují tzv. „tradiční“ mediální značky někde v prostoru webových stránek, aplikací a na sociálních sítích. Tím mohou být se svým spotřebitelem ve styku, kdykoliv ten po nějakém zpravodajství zatouží.

Právě v této souvislosti, kdy se noviny po dlouhá léta vyvíjely jako značky, v současnosti podobným způsobem tuto značku rozšiřují v jakési stejně se tvářící variantě i na tablety nebo mobilní telefony a jako takoví teď napřímo soutěží o svého konzumenta, který má v celém ekosystému poskytovatelů zpravodajství z čeho vybírat.

Pro nejnovější projekt Newsworks – Generation News jsme se vydali zkoumat roli zpravodajských značek v tomto „propojeném“ věku a rozptýlit mýtus, že již žádnou roli nemají, a že naše kultura je nasycena novinkami, které jsou šířeny zdarma.

Pro tradiční novinové značky jsme našli tyto 4 pozitivní efekty:

1. Zvýšená touha po novinkách

Nasycení vedlo k očekávání – stále se někde něco děje a my to chceme vědět. Digitální zpravodajství uspokojilo toto očekávání, jak mladí, tak starší čtenáři se těší z rychlosti a snadnosti získávání nových zpráv. Lidé již nemusí dlouhou dobu čekat na aktualizaci jednotlivých reportáží. Mohou ji sledovat v téměř reálném čase, na rozdíl od situace před 200 lety, kdy Angličané museli čekat dva týdny, než se mohli dozvědět o Welingtonově vítězství v bitvě u Waterloo.

2. Zvýšená autorita zavedených značek

Zjistili jsme, že v tomto očekávání nasycení zavedené zpravodajské značky svou o svou roli nepřišly, spíše si ji upevnily: ve světě zaplaveném zprávami může být velmi těžké pochopit, co přesně potřebujete vědět a čemu můžete věřit. Tento druh novin nejen poskytuje důvěryhodnou a profesionální žurnalistiku, ale také poskytují pocit uspokojení, že v nich čtenář najde vše, co vědět potřebuje.

3. Nové značky vytváří nové návyky

Digitální věk otevřel novinové značky novému publiku, mladému i staršímu. Zatímco mnoho mladých lidí se dostává do kontaktu s tradičními značkami novin prostřednictvím svých rodičů nebo v zaměstnání, další se s nimi setkávají on-line, například prostřednictvím komentářů na sociálních sítích. Ve skutečnosti 73 % lidí ve věku 18-34 let souhlasí s tím, že navštíví zpravodajský web tradičních médií, aby získali více informací k příběhu, který je zaujal na sociální síti, stejně jako starší generace přijetím nových digitálních platforem objeví mnoho cest jak přijímat zprávy a naučit se tak novým návykům v oblasti sledování médií.

4. Nový význam tištěných novin

Všichni stále zápasíme s důsledky digitálního přetížení: jak nasycenost zprávami roste, objevuje se u nás dočasná touha si od tohoto digitálního sevření odpočinout. Stále více času trávíme u obrazovek a tisk nám nabízí možnost se alespoň na chvíli odpojit. V současné době, kdy je svět neustále v pohybu tisk v globálním pohledu poskytuje pocit ukončených zpráv. Tam kde zprávy neustále pokračují a expandují pomocí různých zdrojů a způsobů konzumace, tisk pomáhá vytvořit jakousi vazbu se světem; jakýmsi způsobem „zastřešuje“ takové to „digitální klábosení“. Toto platí i pro mladší ročníky, které nehledí na tištěné noviny jako na něco, co je již mrtvé, ale uvědomují si jejich hodnotu, protože jim poskytuje benefity, které jim žádná jiná platforma nedá.

Celkově studie ukázala, že tradiční novinové značky zůstanou napříč generacemi návykové, mladí lidé se na ně spoléhají a stejně jako jejich rodiče oceňují jejich vyvážený a informovaný pohled.

Ano, žijeme ve světě, který je zprávami přesycený. Tradiční média produkující profesionální žurnalistiku s objektivním pohledem na svět jsou důležité pro všechny generace. Vzestup digitálních médií jen znamená jen více cest, jak se k těmto informacím dostat.

Denise Turner, Newsworks, Londýn

Zdroj: inma.org