Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Mediální a vydavatelská branže je u německých studentů nejoblíbenější

12. 8. 2015

Mediální a vydavatelská branže je u německých studentů nejoblíbenější

Více než 17 procent z 20 000 dotazovaných ze všech profesních skupin uvádí mediální a vydavatelskou branži jako svůj cíl.

17,1 procenta všech dotazovaných absolventů vysokých škol chce po studie nejraději pracovat v mediální a vydavatelské branži. Tím se toto odvětví stalo nejoblíbenější ze všech oborů u absolventů vysokých škol, ještě před automobilovým průmyslem (11,9 procenta) a podnikatelským poradenstvím (7,4 procenta). Jedná se o výsledky dotazování mezi 20 000 studenty v rámci řady výzkumů Fachkraft 2020 pořádané agenturou Studitemps a oddělením pracovní ekonomiky maastrichtské univerzity.

Sven König, jednatel německé VDZ Akademie k tomu dodává: Německá asociace časopisů VDZ a její VDZ Akademie podporují žurnalistickou orientaci absolventů škol již po řadu let, proto jsme potěšeni takovými pozitivními výsledky. Ten kdo působí ve vydavatelské branži, pracuje zvlášť podnikatelsky, v napínavém a obsažném prostředí, s kreativními lidmi, působí významně na změnu médií, pracuje z významným základem, názorovou a tiskovou mnohostí. To činí naši branži tak atraktivní.

Studie také rozlišuje motivy studentů při rozhodování o oboru, v němž by chtěli pracovat. Zajímavé je, že důvodem nejsou peníze, protože plat v mediální oblasti průměrně činí 32600 Euro ročně a například v oboru hospodářské a daňové kontroly činí 47 000 Euro. Rozdílně také studenti vidí pravděpodobnost, že si po skončení školy najdou práci v žádaném oboru. Například v oboru strojírenství vyjadřuje obavy jen 21 procent zájemců o práci v tomto oboru, kdežto v případě médií se jedná o 44 procent zájemců.

V rámci výzkumu hodnot kladou zájemci o práci v oboru médií a vydavatelství důraz především na otevřenost pro nové věci. Zájemci o žádný jiný obor nekladou na tuto hodnotu tak velký důraz.

zdroj: www.vdz.de