Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Víc než standard - zvláštní inzertní formáty v tištěných novinách

11. 8. 2015

Víc než standard - zvláštní inzertní formáty v tištěných novinách

Reklamní zákazníci sází na advertoriály se silným textem. Celkově byl každý pátý inzerát v roce 2014 v Německu publikován ve zvláštním formátu.

Reklamní zákazníci využívají možností zvláštních inzertních forem v tištěných denících. V roce 2014 byly pětina (19 procent) inzerce v denících uvedena jako zvláštní inzertní formát. Základem tohoto vyhodnocení jsou zjištění zkoumání německé novinové marketingové asociace ZMG za období od ledna do prosince 2014.

Nejčastěji sázeli inzertní zákazníci v tištěných novinách na advertoriály. Třetina zvláštních inzertních formátů se objevila právě v této formě. Advertorial je redakčně utvořen a poskytuje prostor pro vysvětlující text a obraz. Označení jako inzerce se rozumí samo sebou. Advertoriály používají pro svou propagaci především zadavatelé z komodit FMCG, zdraví/zdraví životní styl, banky a spořitelny, automobilové značky a prodejci aut.

„Kdo čte noviny, bude informován“, vysvětluje Alexander Potgeter, vedoucí výzkumu ZMG. „Pomocí advertoriálů využívají inzertní zákazníci tento potenciál zvlášť efektivně, pokud je tu obsahové dělení programové“. Přitom čtenáři novin se mohou vědomě rozhodnout, zda reklamu přečtou, čímž pro ně není rušivá, ale je brána spíš jako zajímavá a užitečná.

Mezi top 5 nejoblíbenějších zvláštních inzertních formátů patří mimo advertoriálů také sponzorské inzeráty, teasery, inzeráty dělící text a flex form/rohy.

Banky a spořitelny inzerují zvlášť často prostřednictvím zvláštních formátů

Banky a spořitelny se nacházejí v pořadí komodit – měřeno podle absolutního počtu použitých zvláštních formátů – na prvním místě. Následuje komodity FMCG a pak drobný prodej potravin.

U značek piva představuje procentní podíl zvláštních formátů nejvyšší hodnotu. Čtyři pětiny (84 procent) všech publikovaných reklam v pivní branži byly zvláštní formáty.

zdroj: www.die-zeitungen.de