Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Nastal čas říct platebním branám sbohem

5. 8. 2015

Nastal čas říct platebním branám sbohem

Za velkého humbuku spustily v roce 2014 noviny Toronto Star své platební brány, kterými čtenáře nutily platit za články a videa na svých internetových stránkách. O rok později platební brány padly.

Noviny byly nuceny přiznat, že prostě nefungovaly. Čtenáři si na ně neustále stěžovali a příjmy rozhodně nenaplnily očekávání. A Toronto Star rozhodně nebudou poslední, kteří své platební brány vypnou. Zavedením paywalls, v letech 2011-2014 stovky vydavatelů novin nutili své čtenáře platit za obsah, který byl dříve přístupný zdarma. Argumentovali tím, že potřebují peníze, aby kompenzovali prudký pokles příjmů z prodeje a tiskové reklamy, který způsobil razantní škrty v redakcích. Nyní je ale jasné, že paywalls lékem na to, co trápí vydavatelský průmysl, rozhodně nebude.

Tiskový průmysl se potýká s tímto problémem již od roku 2000, kdy internetová bublina praskla a management se začal bránit rozdávání redakčního obsahu zdarma,“ řekl Gordon Borrell výkonný ředitel společnosti Borrell Associates.

Podle Internatioanl News Media Association (INMA) má na celém světě platební brány zavedeno 73 % novinových vydavatelství. Začínají se však objevovat signály, že brány začínají ztrácet svou přitažlivost. „Vzhledem k volnému obsahu, který se na webu stále množí, je pro vydavatele stále těžší si za své obsahy účtovat peníze,“ reportovala nedávná studie digitálních reklamních trendů Hubspot. Studie zjistila, že zhruba 20 % vydavatelů předpokládá, že v příštích šesti měsících bude mít méně publikací, za které si budou účtovat peníze. A Toronto Stars nejsou jediné noviny, které vypnuly nebo změnily nastavení svých platebních bran. Britské The Sun uvolnily jejich omezení již toto léto a Borrell očekává, že budou následovat další. „Lokální zprávy a informace nejsou lidmi vnímány jako příliš cenné, takže za ně nejsou ochotni zaplatit nijak vysokou cenu,“ dodal.

„Obchodní model pro tisk, kde je 25 % příjmů z předplatného a 75 % z prodeje reklamy u on-line nefunguje. Na dostatečné příjmy z reklamy musíte generovat obrovské publikum, čemuž platební brány ve své podstatě brání.“ To může být nakonec jejich problémem – tato ekonomika prostě nedává smysl. Touha vyrovnat poklesy tištěných novin se jeví jako nereálná. To znamená, že v příštích letech se dá očekávat pád mnoha platebních bran a schopni si je udržet budou jen matadoři typu The Wall Street Journal nebo New York Times se svými prémiovými obsahy. „Za pět let budou paywalls zahaleny v mlhách vzpomínek,“ řekl Borrell. „Lokální zpravodajský průmysl bude dodávat obsah aplikacím, které s titulními stranami novin již budou mít pramálo společného.“

Zdroj: http://www.medialifemagazine.com/