Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Tištěné deníky čte v Německu každý den více než 60 procent obyvatel

30. 7. 2015

Tištěné deníky čte v Německu každý den více než 60 procent obyvatel

42,3 milionu lidí (60,1 procent) čte jen tištěné vydání alespoň jednoho deníku. Navíc je třeba vzít v úvahu digitální nabídky deníků.

Zvláště silné jsou regionální předplatitelské noviny, které čte denně 34,4 milionu čtenářů. To znamená, že každý druhý německy hovořící obyvatel SRN (49,7 %) užívá tištěné regionální noviny.

16,9 procenta čte volně prodejné noviny a 4,2 procenta obyvatel Německa starších 14 let sáhne po celostátních denících na papíru. Vyplývá to z údajů německého one currency čtenosti výzkumu zveřejněného 22. července 2015.

Tištěný a digitální

Navíc stále více lidí čte noviny na digitálních koncových zařízeních. Tak podle údajů AGOF každý týden sáhne po digitálních nabídkách deníků prostřednictvím mobilních zařízení každý týden 8,4 milionu osob (AGOF internet facts 2015-3). Čísla AGOF se vztahují k uživatelům v průměrném týdnu.

Noviny jsou nejdůležitějším zpravodajským kanálem v Německu, říká Alexander Potgeter, člen vedení ZMG – německé novinové marketingové agentury. Dodává, že i přes silně se měnící způsoby užívání médií zůstávají noviny prvním zdrojem pro informace.

Aktuální čísla o čtenosti deníků nejsou zcela jednoduše a logicky srovnatelná s údaji z minulého roku.

Důvodem je, že nová data studií ag.ma vychází z nových dat o sčítání obyvatel. Nová statistika zahrnuje německojazyčné obyvatelstvo starší 14 let v počtu 69,2 milionu osob. To znamená o 1,3 milionu obyvatel méně proti minulému roku.

Tato změna počtu obyvatel má vliv mimo jiné také na absolutní dosah novin. Ve všech srovnáních proto musí být exaktně ověřeno, co je důsledkem statistického efektu uvedené změny, a co je skutečnou změnou (tržním efektem).

zdroj: www.die-zeitungen.de