Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Lekce v digitálních inovacích od 5 digitálních zpravodajských leaderů

29. 7. 2015

Lekce v digitálních inovacích od 5 digitálních zpravodajských leaderů

Jsou zpravodajské organizace, starší i ty novější, které přijaly digitální strategii lépe než ty ostatní. Co vlastně mají společného?

Udržitelná a kvalitní žurnalistika je ve 21. století cílem každé zpravodajské organizace, dá se ale říci, že budovat dobrý business je se v neustále se vyvíjejícím odvětví velmi těžké. Nové digitální zpravodajské servery jako jsou Quartz, BuzzFeed a Vice si všichni pravděpodobně svá publika a funkční obchodní modely, které, alespoň prozatím fungují, již našli, ale například společnosti Guardian nebo The New York Times, kteří mají za sebou dlouhá léta tiskového dědictví, jsou nyní v čele digitálních zpravodajských organizací.

Reuters – Institut pro studium žurnalistiky, prostřednictvím výzkumu Lucy Küng nastínil, co má těchto pět zpravodajských organizací společného, pokud se jedná o jejich úspěch na digitálních trzích. Zde jsou tři z klíčových prvků, které sdílejí:

Včasný start

Mnoho tradičních zpravodajských organizací usilovně rozvíjejí úspěšné digitální strategie, díky tomu, jak vysvětluje Küng, že začaly přistupovat k řešení problému v okamžiku, kdy konkurence teprve začala narůstat. The Guardian a The New York Times mají v současnosti „elegantní a inteligentní digitální strategie“ a to díky včasnému rozpoznání expanze technologií a velmi důležitým investicím do lidí, kteří mají v digitální oblasti značné zkušenosti.

Po spuštění theguardian.co.uk v roce 1999, Manechesterské noviny v roce 2011 oznámily ustanovení digitální strategie, na jejímž základě pak sestěhovaly všechny své digitální výstupy na adresu theguardian.com, podobně jako NYT, které měly na konci minulého roku 910 tis. placených digitálních odběrů, a se svou 164letou tradicí spustily webové stránky již v roce 1996 a v současnosti vyvíjí různé další digitální produkty.

Někteří prostě byli úspěšnější než jiní, jako třeba NYT se svou novou aplikací na názorovou žurnalistiku, kterou provozuje na serveru The Upshot. Küng také zdůraznila, že když se udělá ten správný krok v pravý čas, jako tomu bylo u The Guardians a NYT, tak je větší časový prostor pro experimentování a větší možnost se pak poučit ze svých úspěchů i nezdarů a „budovat digitální zkušenosti a znalosti digitálních trhů“. Aron Pilhofer – výkonný editor pro digitální publikace The Guardian potvrdil, že tradiční zpravodajské organizace se stále zabývají přechodem na digitální platformy a přitom by se měli učit od těch, kteří jsou na trhu již úspěšní, jako například Vox Media nebo Quartz. „Jsme skutečně strukturováni pro denní produkci, pro každodenní noviny“, řekl, „pokud bychom se na sebe podívali po několika letech úspěšného obchodního modelu zpět, viděli bychom organizaci, která pochopila, že se musí zařídit jinak, musí se odlišovat“.

Jasný a jediný cíl

Podle Küng má všech pět těchto organizací jasný a jediný cíl: „vědí, co se snaží dělat, pro jaké čtenáře a jak pro ně vytvořit tu patřičnou hodnotu“. Když v roce 2006 založil Jonas Peretti BuzzFeed věděl, jaký obsah chce na svých stránkách produkovat a kdo bude jeho publikem: nazval to virálním obsahem pro ty „co se nudí na síti v práci“. Od té doby stránky BuzzFeed značně expandovaly, vyvíjely se a zaměřily se na investigativní žurnalistiku, což Peretti komentoval slovy „zpravodajství je nejlepší způsob, jak dosáhnout velkého vlivu“.

Quartz, který byl založen v roce 2012, se zase zaměřil na obchodní zpravodajství pro vlivné lidi, kteří ocení dobře napsanou zprávu, kterou si mohou přečíst na kterémkoli na mnoha svých digitálních zařízeních. Zabývá se také myšlenkou mezinárodní publikace, která by některé příběhy přiblížila z pohledu globální ekonomiky.

Šéf zpravodajských pořadů na webu Vice - Kevin Sutclife rovněž nastínil tři faktory, které dělají strategii jeho organizace, jedná se o značku, způsob vyjadřování a stálost a řekl, že ví, čeho se snaží dosáhnout i jak toho dosáhnout.

Integrace technologie a žurnalistiky pro vznik „pro-digitální kultury“

Zatímco jsou technologie a žurnalistika integrovány v digitálních platformách, starší vydavatelé se ocitli na křižovatce, řekla Küng ve své knize. Je klíčem k nalezení správné rovnováhy to, co právě teď přinášejí vývojáři do newsroomů? Nebo je snad potřebné novináře naučit novým technologickým dovednostem?

Pilhofer ukázal na vertikální struktuře Vox Media, jak hraje právě technologie velkou roli v tom, jakým způsobem jsou jednotlivé příběhy strukturovány a on-line vyprávěny. Vývojáři a žurnalisté společně pracují na produktu, založeném na denní bázi, na něčem, co se v tradičních zpravodajských organizacích „neděje tak moc, jak by mělo“. „Klíčem k úspěchu je vývoj“, řekl Pilhofer, není to jen o příchodu vývojářů do redakcí, kteří vyřeší všechny problémy. Když lidé začnou spolupracovat, vidíte, jak jde spolupráce technologických a redakčních týmů mnohem hladčeji, to je to, co znamená úspěch.

James Lamont, šéfredaktor listu Financial Times má podobný názor. „To, co vidíme, jsou nové dovednosti, které se dostávají do našich redakcí prostřednictvím tzv. „digitálních zrozenců“, mladých lidí, kteří s technologiemi vyrůstali a od kterých se lidé v mém věku mohou hodně naučit“. Řekl také, že je důležité, aby byly tyto dovednosti náležitě oceněny, zatímco tradiční novináři mají blok, tužku a bystrou mysl, noví novináři musí mít alespoň dvacet dalších dovedností, které jdou nad rámec klasické žurnalistické práce.

Zdroj: www.journalismus.co.uk