Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Francouzský tisk oceněn titulem Young Reader Prize za zpracování tématu Charlie Hebdo

20. 7. 2015

Francouzský tisk oceněn titulem Young Reader Prize za zpracování tématu Charlie Hebdo

Francouzské noviny obdržely dne 20. července 2015 od Světové asociace novin a zpravodajství (WAN-IFRA)  cenu World Young Reader Prize za mimořádnou kolektivní práci zaměřenou na pomoc mladým lidem při pochopení útoků na Charlie Hebdo a jeho důsledky.

„Francouzská společnost byla traumatizována hroznými událostmi ze 7. ledna 2015, což se týká zejména francouzské mládeže“, prohlásila Aralynn McMane, výkonná ředitelka pro programy zaměřené na mládež WAN-IFRA. „Francouzská zpravodajská média odvedla mimořádnou činnost v pomoci mladým lidem vyrovnat se s jejich traumatem a strachem, kriticky porozumět významu svobody vyjadřování. Tím francouzská média demonstrovala slovem i činem význam tisku pro demokratickou společnost.“

Francouzská zpravodajská média jako celek obdržela vrcholnou cenu v kategorii World Young Reader Prize „Učit svobodu“. Akce proběhla za silné spolupráce s centrem francouzského ministerstva pro vzdělávání Centrum pro vztahy vzděláváním a zpravodajskými médii (CLEMI), které změnilo téma letošního Týdne tisku a médií ve školách tak, aby se zaměřilo na svobodu vyjadřování.

Dánské Kids´ News, což jsou noviny pro děti, získaly stříbrné ocenění v této kategorii pro podobné zpracování téma útoků.

Nejvyšší cena World Young Reader Prize – News Publisher of the Year jde do Indonésie titulu Kompas Daily za jeho multimediální přístup k získávání mladých čtenářů a pomoci jim, aby se stali aktivnějšími ve společnosti. Prostřednictvím rozsáhlého experimentování se sociálními médii, poskytuje Kompas mladým lidem kvalitní platformu pro to, aby jejich hlasy mohly být slyšet, učit je rozdílu mezi profesionální žurnalistikou a dalším obsahem a vše to provádět zábavnou formou.

Dalšími cenami byl ohodnocen celý rozsah akcí, jejichž prostřednictvím mohou vydavatelé působit na mládež, počínajíc klíčovým úkolem zajistit, aby tato nová generace pochopila a ocenila roli žurnalistiky v obraně svobody vyjadřování. Celý seznam vítězů a popis jejich projektů je k dispozici na http://www.wan-ifra.org/node/135096.

Ceny World Young Reader Prize jsou částí úsilí WAN-IFRA zaměřeného na poznání, podporu a šíření inovativních idejí a myšlení, které pomáhá vytváření silnějších a živějších zpravodajských médií. Vítězné strategie World Young Reader Prize jsou veřejně oceňovány a propagovány, protože poskytují přínos nejen mediálním společnostem a jejich mladým čtenářům, ale celé společnosti.

V letošním roce byly ceny kromě zmíněné World Young Rader News Publisher of the Year uděleny v sedmi dalších kategoriích: učení svobodě, především digitálně, značka, obsah, dlouhodobá excelence, noviny ve vzdělávání a veřejná služba.

Ceny jsou podporovány SitesAlive, iniciativou zaměřenou na zprávy ve vzdělávání,. která je spojena s jachtařskými závody Vendee Globe (kategorie zprávy ve vzdělávání), CCI, což je dánský redakční systém (kategorie obsahu), Eram Group, mnoha úrovňový podnikatelský konglomerát působící v oblasti Perského zálivu, Indie a Evropy (kategorie veřejné služby).

Ceny budou předány na slavnostním ceremoniálu 3. září 2015 v indické Bombaji v rámci konference WAN-IFRA India, jejíž součástí bude i zasedání na téma strategií pro mládež.

 

zdroj: tisková zpráva WAN-IFRA