Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Kyvadlo se vrací zpět k novinám

16. 7. 2015

Kyvadlo se vrací zpět k novinám

Rufus Olins, ředitel britské novinové marketingové agentury Newsworks/NMA se zamýšlí nad tím, jakého významu se dostalo kvalitám novin jako je zaujetí a efektivita na letošním reklamním festivalu Cannes Lions.

Blahopřání patří především americké agentuře La Communidad, která si zaslouží své ocenění Press Grand Prix za kampaň Never Stop Riding pro systém veřejného pronájmu kol v Buenos Aires. (viz http://www.canneslionsarchive.com/winners/entries/cannes-lions/press/)

Jedná se o kampaň, která si vítězství skutečně zaslouží pro svou krátkost, chytrost a poutavost. Porotci odhalili, že jejich hlasování bylo jednoznačné a ocenili práci především za její  čerství kreativní přístup, vyzývající a vzdálenou usedlosti.

Rok 2015 sice nebyl v Cannes pro tiskovou reklamu převratný, ale Pablo Del Campo, celosvětový kreativní ředitel Saatchi&Saatchi, který předsedal porotě pro tisk, sdělil, že v soutěži byly k vidění některé excelentní práce.

Zároveň se také vyjádřil, že tisk je totální z hlediska zaujetí a velmi efektivní, což je možno potvrdit.

Jsme také potěšeni, že boss WPP Sir Martin Sorrell využil svou přítomnost v Cannes, aby se vyjádřil k tomuto tématu.

Během vystoupení na jedné debatě potvrdil svůj názor, který vyjádřil v březnu, že trh nedávno podhodnocoval nebo přehlížel sílu novinových médií zejména v jejich tištěné podobě.

Řekl: Existují skutečně silné poznatky, že zaujetí je u tradičního tisku větší, než je zaujetí u takzvaných nových médií.

Sir martin, jak se zdá, zpochybňuje závěry lidí jako je americká datová analytička Mary Meekerová, která hájila názor, že inzerenti mají přesunout více peněz do online reklamy, protože lidé stráví více času v digitálním prostředí, zejména mobilním.

Sorrell věří, že je čas zaměřit odvětví na měření zaujetí a efektivity spíš než na prosté měření stráveného času online, a že výzkum začne ověřovat sílu zaujetí, kterou poskytují noviny.

Objevuje se také rostoucí ocenění toho, že míra viditelnosti novin je robustní a dobře stabilizovaná.

Aby byl člověk uznán za čtenáře, musí číst nebo prohlížet noviny nejméně po dobu dvou minut. Ve skutečnosti trvá doba čtení novin o hodně déle. TouchPoins data ukazují, že lidé stráví s novinami průměrně jednu hodinu a devět minut denně.

Ze své podstaty noviny poskytují plně soustředěné čtenáře se zaujetím. Proto je posilou pokud Sir Martin Pablo Del Campo pomáhají uvést zaujetí a efektivitu jako důležité body diskuse.

Tak Sir Martin učinil v Cannes: Myslím, že trh uzná, že tradiční média, zejména noviny jsou silnější, než jaký jim nyní lidé dávají kredit.

Má to znamenat, že jsme svědky korekce trhu, nebo jak uvedl Sir Martin, že se kyvadlo vrací zpět?

převzato z týdeníku MediaWeek, zdroj: www.nmauk.co.uk