Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Jak Jeff Bezos transformuje The Washington Post pro digitální éru

15. 7. 2015

Jak Jeff Bezos transformuje The Washington Post pro digitální éru

Fast Company dříve nazývaná The Washington Post byla pro rok 2015 vyhlášena nejinovativnějším novinovým vydavatelem. Před několika lety bylo něco takového nemyslitelné. Pod vedením nového vlastníka Jeffa Bezos vzkvétá nyní The Post s 50,5 milionu unikátních návštěvníků na svém webu, který dosáhl v dubnu 2015, což představuje meziroční nárůst 64 procent, a 33,7 milionu unikátních mobilních návštěvníků, což je meziročně nárůst o 89 procent. Nejedná se o žádný malý výsledek v rámci oboru, který je vystaven tlaku, aby se obrodil a stala se relevantním proto, aby mohl znovu růst.

Společnost Fast Company se pod vedením Bezose orientuje víc na digitální média. Fakticky společnost dnes žije ze svých úspěchů dosažených v tom, že myslí jako producent digitálních služeb. To je kritický prvek, protože The Post stejně jako další tradiční tiskové tituly čelí poklesu tiskové reklamy a čtenosti, které jsou způsobeny nárůstem online a mobilních zařízení. Podle Pew Research Centra poklesla týdenní produkce deníků o 17 procent za posledních 10 let a inzertní příjmy se snížily o 50 %.

Aby získal manažera pro řízení The Postu v průběhu proměny, Bezos najal spoluzakladatele listu Politico Frederika J. Ryana Jr., aby nahradil Katherinu Weymouth na místu publishera. Požadavkem na Ryana bylo vytvořit zásah žurnalistiky Postu prostřednictvím digitálních iniciativ.

Dalším krokem byla investice do technické dokonalosti včetně mohutného budování vlastního inhouse vývoje prostřednictvím agresivního najímání. Post založil designové a vývojové středisko v New Yorku pod názvem WPNYC. Zaměstnanci se zaměřují na budoucnost webové platformy The Post včetně designerů, strategických plánovačů, informačních architektů stejně jako odborníků a zkušenost uživatel, vytváření prototypů a vývoj.

Podle Steva Hillse, prezidenta a generálního manažera Postu všechny tyto investice jsou zaměřeny na vytvoření zkušenosti, která je optimalizována na mobilní technologie a pro zvýšení zájmu. Cílem je jednoduchá zkušenost uživatelů s kvalitním podáním příběhů, které je víc prací pro uživatele než pro spotřebitele.

Na konci minulého roku The Post předinstaloval aplikaci na tablety Amazon Kindle zvané Rainbow, které nabízí dvakrát denně řízený výběr článků, fotografií a důležitých novinek a magazínovém stylu a ve formátu vhodném pro tablety. Cílem je rozšířit čtenáře o masivní skupinu uživatelů Kindlu a za to nabídnout čtenářům rozšířený obsah. Aplikace je nyní k dispozici na půl roku zdarma a potom za 1 dolar měsíčně. Verze bez reklamy je k dispozici za 11 dolarů za měsíc. Brzy bude k dispozici i verze pro mobilní telefony.

Investice do obsahu

Jasně, digitální technologie je jen tak dobrá jak jsou dobré příběhy, které vypráví. To je důvod, proč Bezos najal 100 novinářů, kteří excelují v tomto novém digitálním světě. Tito novináři vytváření širší celostátní i mezinárodní čtenářskou obec tím, že zachovávají novinářské standardy, kterými se The Washington Post řídí od svého založení před 125 lety. A jejich práce je silně propagována v sociálních sítích.

S cílem růstu čtenosti a reklamních příjmů se Bezos stal partnerem více než 100 novin, aby dal jejich čtenářům přístup na The Post jako část jejich předplatného. Noví čtenáři byli také získáni tucty nových blogů zaměřených na lifestyle, vzdělání, technologie, zdraví, vyprávění významných lidí, stejně jako rozšířené zpravodajství z politiky, sportu, národní bezpečnosti a světových záležitostí. Autory těchto blogů je široká skupina autorů a vyvolává masivní nárůst provozu.

Budoucnost je nejistá

Budoucnost tiskové žurnalistiky a Washington Post je dosud t papírová. Washington Post také právě tomu bojuje za to, jak navýšit inzertní příjmy. Ale s kulturou inovací a experimentování a ochotou zkoušet nové obchodní modely, Post se stává modelem pro další poskytovatele obsahu, kteří věří ve vlastní schopnost rozvíjet se v nové době.

zdroj: www.fipp.com