Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Strategie National Geographic pro sociální média

15. 7. 2015

Strategie National Geographic pro sociální média

Rajiv Mody, vice prezident National Geographic pro sociální média, hovoří o všech aktivitách vydavatelství v oblasti sociálních médií, která zajišťují titulu celkovou čtenost více než 120 milionů lidí na všech platformách.

Rajiv Mody se stal minulý rok vice prezidentem National Geographic Society pro sociální média, která má na síti více než 120 milionů followerů. Jeho úkolem bylo formulovat směr, kterým se má National Geographic ubírat, vytvořit základní principy použití sociálních médií pro šéfredaktory v jednotlivých národních jazycích a úkoly vývojářů pro stále se vyvíjející prostředí Facebooku, Twitteru, Google+, Snapchatu a Instagramu. O významu této aktivity svědčí to, že Instagramový účet National Geographic je nevětší značkou co do počtu followerů v případě webů, které nejsou zaměřeny na celebrity. National Geographic byl také vyhlášen největší americkou značkou na sociálních sítích podle měření výzkumu Shareable 2014. National Geographic zaujímá trvale první pozici z hlediska celkového počtu fanoušků a zaujetí mezi všemi sociálními platformami.

Strategie vybudovaná s jasným konceptem

Mody má v oblasti sociálních médií jasnou strategii. Vytvořil rozvrh sociálních médií v rámci celkové koncepce National Geographic zaměřené na vědu, výzkum a příběhy. „Užíváme sociální média jako způsob, jak podpořit naši činnost v rámci celé organizace. Věda, průzkum a vyprávění o nich jsou pro nás živou událostí s ohromným významem. Naším cílem je získat lidi, kteří jsou v nějakém ohledu výjimeční, a poskytnout jim přístup ke zkušenosti, který nemohou najít jinde na světě.

Společné oblasti a hledání v hloubce

Globální řízení obsahu v takových měřítcích vytváří také specifické výzvy. Jednou z nich je diverzita čtenářské obce v jednotlivých zemích. Mody proto považuje za hlavní úkol to, že potřebují porozumět tomu, jak si získat čtenáře v rámci specifických komunit.

Důležité je také úzce spolupracovat s časopiseckými a zpravodajskými týmy s cílem identifikovat obsah, který je vhodný pro šíření prostřednictvím sociálních platforem. Vybíráme obsah, abychom získali lepší vztah k našim komunitám užívajícím sociální média. Využíváme pro to překvapující a obvyklý obsah, které nám v tom pomáhají. Důležité je, aby obsah byl současný a odpovídal obsahově potřebám.

Tyto tři faktory jsou podle Modyho základem. Pokud máte proud čerstvého obsahu, musí být především aktuální a odpovídající tomu, co chce čtenářská obec.

Diversifikované mediální platformy

Výběr mediálních platforem nebo způsob zaujetí pro každou z platforem je důležitou otázkou. Prakticky to znamená, že jeho tým se musí starat o obsah každé platformy a využívat na ní jen to, co na daném médiu funguje. „Pro Facebook používáme skutečné příběhy z celého světa, které pomáhají směřovat čtenáře na nationalgeographic.com pro další informace. Na Twitteru zase podporujeme diskusi, která vyvolává vysoký počet tweetů.

Pomocí Snapchatu se snažíme získat mladé lidi prostřednictvím mixu sdílených videí, fotografií, článků a kvízů, zatímco pomocí Pinterestu zapojujeme lidi do nejdůležitějších bodů, prohlásil Mody.

Instagramový účet National Geographic je velmi unikátní. Prostřednictvím udělení přístupu nejlepším fotografickým žurnalistům na světě – 110 z nich má přístupové heslo -  spravuje své obrázky ze své práce, života a cest a mnoho dalšího podobného podle svého výběru. V současné době to představuje 7000 snímků, které mají více než 19 milionů followerů a počet liků dosáhl více než jedné miliardy.

Měření úspěchu a růstu

Zdůraznil, jakých úspěch dosáhl spolu s

Měření úspěchu sociálních médií není tak složité, jak si někteří lidé myslí. Podle Modyho je to kombinace klíčových ukazatelů: webového provozu, frekvence zaujetí a výsledného vytváření příjmů. Tvrdá statistická data o tom, že sociální média National Geographic zasáhnou 100 milionů followerů na všech sítích s výjimkou televizního kanálu National Geographic potvrzují, že strategie je úspěšná.

Ale zůstávají i další oblasti, kde může dojít ještě k růstu. První oblastí je odle Modyho video. Prostřednictvím videoobsahu hodlá Mody získat více příznivců zejména v mladších věkových skupinách.

Jako další uvádí rostoucí úspěch na Snapchatu a některé další případy, jako je například Snapchat Discover , kde uživatelé mohou sledovat směs zpráv, videí a materiálů k poslechu pocházejících z webové stránky vydavatele.

Pak je tu také projekt Instant Articles od Facebooku, který umožňuje vydavatelům vytvářet verze svých příběhů, které jsou představovány v rámci Facebooku. Jen malá část vydavatelů na světě získává výhody z této inovace, a jednou z nich je National Geographic.

zdroj: www.fipp.com