Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Regionální noviny jsou nejdůvěryhodnější

14. 7. 2015

Regionální noviny jsou nejdůvěryhodnější

Německá výzkumná skupina Wahlen ukázala ve studii pro německou televizi ZDF, že noviny požívají ze všech médií největší důvěru.

Důvěra v určitý mediatyp a vlastní mediální značku má pro poskytovatele žurnalistického obsahu velký význam.

Nejen z tohoto důvodu je důvěra médií vždy znovu předmětem výzkumu. Nejnovější případ je výzkum skupiny Wahlen, která v červnu 2015 provedla výzkum pro televizní stanici ZDF zaměřenou na důvěryhodnost různých mediatypů mezi jejich uživateli.

Na špičce jsou deníky

Jasným výsledkem je, že na špičce důvěryhodnosti jsou noviny a mezi nimi pak zvlášť regionální noviny. Na škále od -5 do +5 bodů dosahují hodnoty +2,5 a tím získávají pozici nejdůvěryhodnějšího média. Téměř stejně vysoko hodnotili dotazovaní celostátní deníky, které získali umístění +2,4. Následují týdenní zpravodajské časopisy (+2,2) a veřejnoprávní vysílání (+2,0).

Jako informační zdroj nenahraditelné

Intendant ZDF Thomas Belleu komentoval vedoucí pozici novin v komentáři F. A. Z jako vyvolávající silný dojem a konstatoval: Klesající náklady nemají nic společného s poklesem důvěry, ale jasně se změnou mediální konzumace. Vysoká hodnota novin ukazuje, že jsou pro velkou většinu Němců nejdůvěryhodnějším a tím také nenahraditelným médiem.

U televizí získaly veřejnoprávní kanály výrazně větší důvěru než jejich privátní konkurence (0,1) Zvláště dobře si vedly zpravodajská vysílání veřejnoprávních stanic ARD +2,7 a ZDF +2,6.

Významným překvapením je nízká důvěra sociálních médií: Twitter, Facebook a další dosáhly na škále důvěry hodnotu -1,4. Zejména ve věkové skupině mladších 30 let a intenzivních uživatelů obdržela sociální média jen velmi špatné hodnoty z hlediska důvěryhodnosti.

zdroj: www.die-zeitungen.de