Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | ENPA představila mediální inovace v Evropském parlamentu na konferenci Disrupt Europe

10. 7. 2015

ENPA představila mediální inovace v Evropském parlamentu na konferenci Disrupt Europe

Výkonná ředitelka ENPA Francine Cunningham byla jediným řečníkem z oblasti kreativních odvětví na konferenci pořádané Evropským parlamentem 1. 7. 2015 s názvem Disrupt Europe. Jak přeměnit nebezpečí digitálního světa v příležitosti? Akce, které se zúčastnila asi 200 osob, byla pořádána liberální skupinou a předsedal jí estonský poslanec Kaja Kallas.

Diskuse byla zaměřena na téma, jak nové technologie a start-upy vyvolávají přerušení vývoje evropské ekonomiky. Klíčovou otázkou bylo, jako roli mají hrát evropští legislativci při podpoře konkurenční digitální ekonomiky.

Ačkoliv představitelé různých technologických společností bránili co největší prostor pro digitální start-upy, F. Cunningham vyjádřila myšlenku, že inovace nepocházejí jen exkluzívně od nových hráčů. Start-upová mentalita je přítomna ve vydavatelstvích, která byla první skupinou v rámci kreativního odvětví, která nabídla část svého obsahu online, ale také se trvale snaží hledat nové cesty, jak si získávat konzumenty pro své digitální produkty a služby.

V rámci diskuse o návrhu komise na strategii jednotného digitálního trhu F. Cunningham zdůraznila, že EU může pomoci pravé podmínky pro úspěšné zapojení tiskového sektoru do digitálního prostředí za podmínek:

- reformy autorského práva, která spíš posílí, místo oslabí investice vydavatelů do kvalitního obsahu a jejich schopnost provádět inovace,

- zajištění férových soutěžních podmínek vůči technologickým společnostem, které se příliš často rajtovat na hřbetech obsahu, vytvořeného vydavateli

- zavedení snížené sazby DPH pro digitální tisk.

zdroj: ENPA Headlines, červenec 2015