Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Pokud se jedná o čtení, tak papírový tisk je stále první volbou

3. 7. 2015

Pokud se jedná o čtení, tak papírový tisk je stále první volbou

Nezávislý výzkum odhalil, že spotřebitelé si čtou noviny, časopisecký obsah, složité informace a účty raději na papíře, než z obrazovek monitorů.

V květnu tohoto roku se nezávislá výzkumná organizace Toluna zeptala 500 spotřebitelů ve Velké Británii a 1000 spotřebitelů v USA jak vnímají čtení pomocí různých typů médií. V naprosté většině si při výběru mezi tiskem na papíře a jeho elektronickou formou vybrali tu papírovou.

Vědci zjistili, že 84 % respondentů ve Spojeném království souhlasilo, že informace lépe uchová při čtení z papíru, 55 % pak při čtení z obrazovky počítače, 41 % na čtečkách a 31 % v mobilních telefonech.

Celkem 79 % respondentů uvedlo, že nejvíce relaxuje při čtení papírových médií, 44 % preferuje odpočinek u obrazovky počítače, 33 % používá k relaxaci čtečku nebo tablet a 23 % se spokojí s mobilním telefonem. Při dotazu, jaké médium celkově preferují, uvedlo 78 % papír, 30 % monitor, 24 % čtečku nebo tablet a 17 % mobilní telefon.

Na dotaz při jakém druhu média jsou uvolněnější a vnímavější při četbě zpráv v tisku souhlasilo 69 %, v případě časopiseckého obsahu 66 %, na rozdíl od 25 % u zpravodajství a 18 % u časopiseckého obsahu na displejích. Čtenáři také považují čtení na papíře za méně rušivé: pouze 21 % z nich uvedlo, že se nechali při četbě z papíru snadno rozptýlit, což připustilo 65 % z těch, kteří k četbě použili displej mobilního telefonu.

Pokud se na výzkum podíváme z pohledu věku jednotlivých respondentů, nejevila se výzkumníkům žádná známka toho, že by mladší generace dávala elektronickým médiím nějak výrazněji přednost. Například: 82 % dotazovaných ve věku 18–24 let uvedlo, že informace při čtení na papíře lépe chápou a následně uchovávají, stejně jako 83 % 25–34 letých, 78 % 35–44 letých, 86 % 45–64 letých a 91 % starších 65 let.

Mladší lidé častěji souhlasili se skutečností, že jsou schopni relaxovat při čtení na smartphonech, ale jen z poloviny tak dobře jako při konzumaci papírového čtení. Ve skupinách 18–24 a 25–34 let se jednalo o 38 a 39 % respondentů, zatímco u starších 65 let se jednalo o pouhých 8 %.

Zdroj: Printweek.com