Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Nová studie FIPP tentokrát o tématu big data

30. 6. 2015

Nová studie FIPP tentokrát o tématu big data

Světová asociace vydavatelů časopisů FIPP zpřístupnila na svých webových stránkách další studii zaměřenou na nové trendy na časopiseckém trhu. Na předchozí tři vydání jsme upozorňovali v dřívějších článcích na webu Unie vydavatelů nebo v E-mailovém zpravodaji.

Nejnovější studie se věnuje tématu, které je v současné době intenzivně diskutováno na vydavatelských konferencích a odborných setkání, a to sice big data, jejichž využívání hraje stále větší úlohu jak při transformaci tištěné formy periodik, tak zejména při řízení produkce určené pro digitální kanály distribuce.

Big data při správní analýze a využití poskytují podklady zejména pro řízení obsahu tisku a jeho distribuce tak, aby tyto činnost co nejvíce odpovídala požadavkům čtenářů.

Studie se zabývá jednotlivými okruhy dat, která jsou obvykle považována za součást big dat a ukazuje také statistiky, jaká data jsou k dispozici a jak se okruh disponibilních datových zdrojů zvětšuje.

Součástí studie jsou také případové studie využití dat, zejména pokud jde o personalizaci pohledu na čtenáře a jejich požadavky. Studie jsou rozděleny do tematických okruhů:

- řízení obsahu na základě dat,

- datová žurnalistika (využití datových zdrojů v žurnalistice)

- uživatelské nástroje vyvinuté na základě dat.

Publikace je zdarma přístupná v digitálním formátu na webové stránce FIPP.

 

Zdroj: tisková zpráva FIPP