Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Digitální vydavatelské aktivity: noviny jsou mobilní

29. 6. 2015

Digitální vydavatelské aktivity: noviny jsou mobilní

Mobilní portály, aplikace, sociální média a co se děje u vydavatelů novin mimo tištěný papír? Německá novinová marketingová agentura ZMG se na jaře 2015 dotazovala mediálních domů na jejich digitální aktivity. nyní jsou publikovány výsledky průzkumu.

Mobily jsou na vítězném tažení. Použití smartphonů se ve srovnání s minulým rokem navýšilo o 50 %. Pro 81,5 procenta uživatelů mobilních telefonů je přístroj skutečně smart a slouži jako malý computer víc než telefonní přístroj. Také tablety se staly ještě oblíbenějšími. Každý druhý vlastní dnes jeden tablet, což znamená proti období před dvěma lety trojnásobný nárůst.

Mobilní užívání internetu razantně stoupá

S růstem vybavenosti roste také rapidně užívání mobilního internetu. Téměř 76,5 procenta užívá pravidelně mobilní internet. Ale nejde jen o kvantitu. Roste také intenzita užívání mobilních zařízení.  82,7 procent mobilních uživatelů internetu surfuje denně na mobilním webu.

Normálním jevem se také stává multiscreenové užívání zařízení. Osm z deseti uživatelů internetu bere do ruky mobilní telefon během sledování televize, tři čtvrtiny uživatelů tabletů používá tento přístroj rovněž paralelně k televizi. Koncentrace se v takovém případě soustřeďuje především na druhou obrazovku. 73 procent udává, že se koncentruje více na mobilní zařízení, než na televizní monitor. Co to způsobuje? Především klesá soustředění. Důležitá zpráva je, že 72,8 procenta uživatelů využívá pravidelně zpravodajské aplikace. To je zas důležité pro vydavatele, protože 84 procent vydavatelů novin nabízí také mobilní portály svých titulů.

Mobilní reklamní formáty novin

Vydavatelé nezvětšují své portfolio jen pro čtenáře novin, ale také pro zadavatele reklamy. Reklamu v mobilním obsahu nabízí 63 procent vydavatelů. Medium Rectangle, Slider Ad, Sticky Ad, Expandable Ad, Flip Ad, Interstitial, Video Interstitial a Video Pre-Roll jsou další mobilní formáty v portfoliu vydavatelů.

Vydavatelské aplikace

Čtení novin na tabletech je v trendu. 79 procent vydavatelů novin nabízí aplikace pro tablety, tomu se téměř rovná 70 procent aplikací pro smartphony, jak pro iPady, tak Androidy. Bezplatné i placené aplikace představují 17,5 procenta předplatného. 15 % jejich uživatelů nemá předplatné tištěné verze.

V 63 procentech aplikací je možná reklama, která má přednosti proti tištěné reklamě, protože je interaktivní.

Aktivity v sociálních médiích

95 procent vydavatelů novin je aktivních na sociálních sítích. Facebook je největší platformou sociálních médií také pro vydavatele novin. Následuje jej Twitter s 84 %, You Tube s 51 % a Google+ se 48 %.

Obsahy onlinových vzkazů mohou být u 87 % vydavatelů sdíleny přes sociální sítě

Vydavatelé využívají sociální sítě z 85 % pro šíření zpráv. 45 % zároveň používá tyto platformy pro vlastní reklamu.

zdroj: www.die-zeitungen.de