Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Fúze a mobilní telefony jsou výzvou k přerodu italských médií

23. 6. 2015

Fúze a mobilní telefony jsou výzvou k přerodu italských médií

Pouze s „haute couture“ přežít nemůžeme, řekl Gianni Paloucci, prezident ASIG (Italská vydavatelská asociace) na 18. ročníku konference WAN-IFRA Italia, která se konala 17.–18. června v Boloni. Pojmem „haute couture“ měl na mysli tisk. Ten v současné době přestává být masovým médiem. Vydavatelé musí provést reorganizaci a věnovat více úsilí hledání nových kanálů, jako jsou weby a mobilní telefony.

Čísla tiskových příjmů jsou neúprosná. Massimo Martinellini, prezident reklamní asociace FCP hovořil o 50%poklesu tiskové inzerce od roku 2008, který je zvláště patrný v oblastech automobilového průmyslu a cestovního ruchu.

Fúze daly do pohybu…

Italský vydavatelský průmysl, se se stovkami malých hráčů vždy soustřeďoval především na místní a lokální úroveň, ale dnes se opatrně posouvá ke konsolidaci.

Jako nejvýznamnější se jeví fúze La Stampa a Il Secolo XIX v národní Italiana Editrice S.p.A. Generální ředitel této společnosti, Maurizio Scanavino hovořil o součinnosti, kterou tímto krokem získali – kombinací obou redakčních zdrojů a podpory systémů. Například, Il Secolo nyní bere 70 % zpráv a politického zpravodajství od La Stampa, a jen 30 % ekonomického zpravodajství.

Kombinace našich systémů nám také umožňuje nabízet společný marketing pro více značek, jako například stránky „animal house“, kde jsou agregovány zvířecí videa a domácí příběhy.

…mobilní mlýnské kameny

Problémem zůstávají mobilní telefony. Již na počátku tohoto roku bylo hlášeno, že 39 z TOP 50 zpravodajských internetových stránek bylo zobrazeno častěji na smartphonech, než na počítačových monitorech. Podle slov účastníků WAN-IFRA Italia se sice zdá, že se jedná o cca 50 % národního zpravodajství, ale pokud se jedná o to lokální, tak tam se hranice pohybuje pod 35 %.

V každém případě příjmová stránka věci je katastrofální. Na národní úrovni se odhaduje, že 3–5% digitálních příjmů přichází z mobilních telefonů, na lokální úrovni se příjmy blíží k nulové hranici.

Gazetta di Parma se proti těmto trendům snaží bojovat. Jejich generální ředitel Maurizio  Scanavino posunul hranici digitálních příjmů z mobilů k 15 %, díky zaměření na nativní články zveřejněné pomocí mobilních formátů, které se stále objevují v první desítce. Ve starém způsobu podnikání s bannerovou inzercí se snaží vychovat své malé reklamní klienty zajištěním kvalitní digitální kreativy.

Ale v první řadě, Scanavino rozumně přistoupil k základní technické dovednosti své pracovní síly, k zajištění zdrojů. Externě zadává vývojářskou práci, investici do klíčových dovedností, jako je analýza dat, která jim umožní činit informovaná rozhodnutí, považuje za jádro podnikání, protože například pomocí CRM pak může hledat ty nejlepší nabídky pro své digitální předplatitele. Výsledkem pak je dvojnásobný počet digitálních předplatitelů v posledních dvou letech.

Neočekávaná linie

Bylo by nezodpovědné uzavřít souhrn WAN-IFRA Italia bez zmínky o inovacích v oblastech tisku. Je nutné zmínit a ocenit založení typicky italského časopisu Il mio papa (viz obrázek) nebo Mein Papst, jak se jmenuje ve své německé verzi, který je postaven na popularitě papeže Františka, vysvětlil Davide Mondo z agentury Mediamond. A tak je možné, že je prodáván ve více než 100 000 výtiscích ve 13 zemích.

Zdroj: wan-ifra.com