Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Zpráva europoslankyně Redy na téma copyright přijata

22. 6. 2015

Zpráva europoslankyně Redy na téma copyright přijata

Výbor pro právní záležitosti Evropského parlamentu přijal dne 16. června 2015 svým hlasováním zprávu komentující problematiku copyrightu na jednotném evropském digitálním trhu, kterou předložila německá europoslankyně za Pirátskou stranu – Julia Reda.

Hlasování předcházelo několik společných setkání členů asociace ENPA, EMMA a EPC s poslanci Evropského parlamentu. Představitelé asociací také doručili všem členům právního výboru společné stanovisko k jednotlivým bodům zprávy europoslankyně Redy. Jeho hlavním účelem bylo zlepšení původních návrhů paní europoslankyně, aby bylo bez dalšího posuzování zabráněno zavádění výjimek, které by mohly poškodit některá autorská práva.

Nicméně některé problematické části návrhu se odstranit nepodařilo. Jedná se především o kompromisní pozměňovací návrh 20, ve kterém by europoslanci měli vyzvat Komisi, aby posoudila přijetí výjimky, která umožní veřejným a vědeckým knihovnám půjčovat elektronická díla, a to i prostřednictvím vzdáleného přístupu, což by ve finále vedlo k menšímu prodeji jednotlivých vydání a tím i k poškození vydavatele.

Zpráva nyní přejde na plenární zasedání Evropského parlamentu, které se bude konat 9. července 2015. Vzhledem k tomu, že se jedná o zprávu z „vlastní iniciativy“ nebude pro EP právně závazná, poskytuje ale informace o názorech parlamentu v otázkách reformy autorských práv. Zpráva europoslankyně Redy ještě musí být zveřejněna, její první analýza již je ale k dispozici na blogu Julie Redy.

Podrobnější vysvětlení, oč se v novém návrhu opatření pro jednotný digitální prostor jedná, najdete i v českém jazyce na tomto odkazu.

Zdroj: enpa.com