Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Vystoupení ENPA na Evropském liberálním fóru k TTIP

19. 6. 2015

Vystoupení ENPA na Evropském liberálním fóru k TTIP

Dne 4. června 2015 vystoupila na semináři „Může TTIP ochránit evropskou kreativitu?“ v Amsterdamu ředitelka ENPA F. Cunningham. Pořadatelem akce, která se zabývala potenciálním dopadem smlouvy TTIP na kreativní sektor, bylo Evropské liberální forum.

Podle F. Cunnigham by smlouva TTIP měla přistupovat ke kreativnímu sektoru stejně, jako v případě audiovizuálního sektoru a nezasahovat do otázky podpory kreativního odvětví včetně tisku na národní úrovni. To se týká podpory formou pevných smluv a podmínek, které například pomáhají distribuci tisku do vzdálených oblastí a podobně. Jedině takovým přístupem je možno zachovat pluralitu a diverzitu tisku.. Na semináři bylo zdůrazněno, že kulturní rozmanitost  a historie jsou klíčovými aktivy evropských zemí, která by neměla být poškozována smlouvou TTIP.. Evropská unie by se měla raději zabývat reformou zastaralého systému autorských práv a snažit se o takový, který by lépe chránil kreativitu.

Předseda Evropského parlamentu M. Schulz upozornil na odsun hlasování o smlouvě ve výboru EP pro mezinárodní obchod z důvodu předložení velkého počtu pozměňovacích návrhů, které je třeba zpracovat.

zdroj: ENPA Headlines, 19. 6. 2015