Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Delegace ENPA jednala s předsedou lucemburské vlády o prioritách lucemburského předsednictví EU

19. 6. 2015

Delegace ENPA jednala s předsedou lucemburské vlády o prioritách lucemburského předsednictví EU

Delegace ENPA měla příležitost se 17. 6. 2015 setkat s předsedou vlády Lucemburska Xavierem Bettelem ministrem pro vzdělávání Claudem Meischem a diskutovat s nimi o tématech lucemburského předsednictví Evropské unie ve druhém pololetí 2015. Hlavními tématy bylo mediální gramotnost, reforma autorského práva a DPH. Setkání zajistila Daniele Fonck, předsedkyně pracovní skupiny ENPA pro mediální gramotnost a generální ředitelka lucemburského vydavatelství Edipress.

Zástupci ENPA vyzvali , aby se lucemburské předsednictví důrazně zabývalo mediální gramotností a v širších dimenzích rolí vzdělávání v propagaci občanství a společenské soudržnosti. Ministr pro vzdělávání přislíbil, že bude téma zařazeno do programu lucemburského předsednictví. Předseda vlády také uvedl, že bude o tématu vzdělávání jednat s eurokomisařem G. Oettingerem, jehož resortu se otázka dotýká.

V případě ochrany autorského práva uvedl předseda vlády Bettel, že rozumí potřebě nalezení rovnováhy mezi ochranou práv vydavatelů na jedné straně a voláním veřejnosti po uvolnění těchto práv. Vyjádřil se také proti principu geo-blockingu, který považuje za překážku v přeshraničním přístupu uživatelů k obsahu.

V otázce DPH se lucemburský předseda vlády vyjádřil plnou podporu snížení sazby pro digitální obsah tisku na úroveň snížené sazby DPH, kterou má k dispozici tisk v jednotlivých zemích.

Ze strany lucemburských představitelů bylo také konstatováno, že budou s evropskými vydavatelskými organizacemi v kontaktu i v případě projednávání dalších důležitých témat, jako je návrh nařízení o ochraně dat nebo revize evropské směrnice o audiovizuálních mediálních službách.

zdroj: ENPA HEadlines, 19. 6. 2015