Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Evropský parlament připravuje kompromis týkající se výjimek ve vztahu ke svobodě tisku

1. 6. 2015

Evropský parlament připravuje kompromis týkající se výjimek ve vztahu ke svobodě tisku

Návrh směrnice EU o obchodním tajemství, která je nyní projednávána v Evropském parlamentu, může mít dopady na svobodu tisku. Zpravodajka Constance Le Grip (Evropská lidová strana, Francie) v současné době jedná o kompromisní úpravě návrhu směrnice, která by zahrnovala výjimku pro svobodu tisku v článku 4.

Výjimka umožňuje členským zemím vyhnout se aplikaci směrnice v případě získávání, užití a zveřejňování obchodního tajemství, pokud je jejich užití legitimní, jak je garantováno Chartou základních práv EU, která zdůrazňuje právo vyjadřování a informací včetně svobody médií.

Ačkoliv tato výjimka je základem pro zajištění toho, aby novináři mohli dále šetřit a podávat zprávy o společnostech, zařazení slova „legitimní“ není akceptovatelné a vytváří právní nejistotu a možnost potenciální dezinterpretace. Může to také zpochybnit uplatnění výjimky pro svobodu vyjadřování a svobodu tisku.

ENPA spolu s EMMA a Evropskou federací novinářů (EFJ) upozornily na toto téma klíčové členy Evropského parlamentu s cílem, aby návrh směrnice o obchodních tajemstvích neměl vliv na svobodu tisku a investigativní novinářství. Hlasování o zprávě paní Le Grip a úpravách výboru pro právní záležitosti proběhne v polovině června.

zdroj: ENPA Headlines, květen 2015