Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Co nejnižší sazba DPH pro tisk je všeobecně uznávaným faktem

28. 5. 2015

Co nejnižší sazba DPH pro tisk je všeobecně uznávaným faktem

Tisková zpráva Unie vydavatelů

Praha, 27. 5. 2015

Co nejnižší sazba DPH pro tisk je všeobecně uznávaným faktem

Zákonodárci a politici na evropské úrovni dlouhodobě uznávají zásadní roli, kterou sehrává tisk a sdělovací prostředky v demokratické společnosti, což je vyjádřeno v sazbách DPH platných pro tiskoviny. Podle šesté směrnice EU o DPH si mohou členské státy stanovit nulovou, super sníženou nebo sníženou sazbu DPH platnou pro tištěné noviny.

V dnešní době většina členských států uplatňuje u tištěných novin sazbu DPH nižší než 10 %. Mnohé členské státy uplatňují super sníženou DPH nižší než 5 % a řada zemí si dokonce stanovila nulovou sazbu.

V České republice je dnes sazba DPH při prodeji tisku stanovena na 15 %, což je jedna z nejvyšších sazeb v rámci Evropské unie. Zároveň od roku 2015 došlo ke snížení sazby DPH u knih, léčiv a dětské výživy na 10 %.

Je snahou celého vydavatelského sektoru dosáhnout snížení sazby DPH pro prodej tisku alespoň také na úroveň 10 % a dosáhnout vyrovnání sazby s knihami. Snížení sazby by státnímu rozpočtu nepřineslo žádný výrazný výpadek příjmů, ale naopak by pomohlo zlepšit ekonomickou situaci vydavatelů, kteří by takto získané prostředky mohli využít na zlepšení kvality obsahu svých titulů. To se týká zejména malých a středních vydavatelů, kteří zajišťují vydávání titulů určených pro specifické zájmové nebo profesní skupiny a zajišťují tak široké spektru rozmanitosti periodického tisku u nás.

Zástupci profesního sdružení vydavatelů v České republice, kterým je Unie vydavatelů, absolvovali v uplynulých měsících řadu schůzek s politiky a státními úředníky, mimo jiné také s předsedou vlády Bohuslavem Sobotkou, které se snažili přesvědčit o argumentech ve prospěch snížení sazby DPH pro tisk. Oslovení politici požadavku vyjádřili v různé míře podporu a nikdo návrh neodmítl. Přesto je získávání politické opory návrhu, aby mohl být legislativně projednán, obtížný proces. Někteří z politiků se také vyjádřili pro větší šíření informací o tomto tématu.

O tom, že téma DPH pro tisk je celoevropskou záležitostí, svědčí, že v rámci EU probíhá diskuse o zařazení tisku v digitální formě, jehož placený prodej je dnes zařazen do základní sazby DPH, do skupiny zboží, u kterého mohou členské země uplatnit stejnou redukovanou sazbu, jako u tisku v papírové podobě. Evropská unie vytvoří legislativní podmínky proto, aby členské země mohly digitální periodika přeřadit do pásma redukované sazby DPH, což přislíbil například na začátku května na setkání s německými vydavateli tisku předseda Evropské komise Jean Claude Juncker.

Kontakt: Unie vydavatelů, o. s., Sokolovská 84/366, 186 00 Praha 8, Tel.: 222 329 730, e-mail: unie@unievydavatelu.cz