Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Zatlačte na zbrzdění legislativy o ochraně dat, říká Martin Sorrell

28. 5. 2015

Zatlačte na zbrzdění legislativy o ochraně dat, říká Martin Sorrell

Reklamní průmysl potřebuje zatlačit zpět proti mezinárodním legislativcům, kteří směřují k omezení užívání dat o spotřebitelích, řekl v Berlíně 20. května šéf skupiny WPP Martin Sorrell.

Ve svém vystoupení na konferenci Interact 2015 se vyjádřil k reformě legislativy o ochraně dat, o které diskutuje Evropská komise, a národní parlamenty byly v tomto velmi módní. Dodal, že veřejné obavy o digitální bezpečnost a z online loupeží byly často zaměněny s legitimním užitím anonymních dat komunikačními agenturami.

„Stejně tak myslím, že my jako odvětví jsme si dost pokazili sami“, řekl, když vysvětloval, že obhajoba principu opt-outu jako způsobu, jak dát spotřebitelům kontrolu nad užíváním jejich dat, reklamní průmysl pochybil, když debatu nevedl k takovému efektu, kterého by měl dosáhnout.

Nyní však způsob regulace, o kterém se diskutuje, může být škodlivý pro celé odvětví a pro WPP speciálně, když poškodí schopnost efektivně cílit na spotřebitele a jejich schopnost dodat spotřebitelům ten druh reklamy a obsahu, se kterým se nejraději chtějí setkat.

Sorrell řekl, že očekával, že legislativci budou hledat zábrany na cestě toho, jak mohou být užívána data třetích stran. „Chceme co nejvíc flexibility, jak je to možné, při užívání dat“, řekl. „Je naděje, a já bych byl připraven do toho dát peníze, aby legislativci byli ochotni být více aktivní. Pokud myslíme, že je to špatné, musíme na to zatlačit zpět aktivnějším způsobem“.

WPP má k dispozici Xaxis, který popisuje expertízu použití dat a technologie k tomu, aby inzerenti a vydavatelé zasáhli a zaujali veřejnost uměřeně.

Headline, se kterým byl Xaxis představen znělo „Martin Sorrell ví o vás vše“, bylo oznamující a ukázalo nepochopení doprovázející veřejnou debatu. „Nebyla to pravda. Je to všechno promícháno“, řekl berlínskému obecenstvu. „Anonymizovaná data jsou hodnotná z hlediska cílení inzerce, cílení na spotřebitele, poskytování jim toho, co chtějí a kdy to chtějí. Není to násilné nebo zlodějské ani se nejedná o využité pro jiné účely.“

Sorrell řekl, že reálným tématem bylo zajistit bezpečnost, ne soukromí. „Pokud dokážete odstranit obavy o bezpečnost, jako například Wikileaks, Julian Asange a NSA, kyber kriminalitu a podobné případy ... pokud vyřešíme téma bezpečnosti, což může být nemožné, vyřešíme otázku soukromí.“

Zdroj: www.warc.com