Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Má tisk v novinách budoucnost?

26. 5. 2015

Má tisk v novinách budoucnost?

Na celém světě čte každý den tištěné noviny 2,5 miliardy lidí. To odpovídá 49 procentům všech dospělých. Navíc 46 procent všech uživatelů internetu čte noviny v digitální formě. Globální příjmy novinového průmyslu dosahují výše 163 miliard dolarů, což je o 50 procent více než dosahují celosvětově vydavatelé knih, dvojnásobek filmového průmyslu a trojnásobek hudebního průmyslu.

V posledních pěti letech celosvětový náklad novin poklesl o 2 procenta, zatím co reklamní příjmy se propadly o 13 procent. Je pravda, že digitální reklamní příjmy vzrostly v tom samém období o 47 procent, ale tento růst začal na nízké úrovni, a je proto vzdálen tomu, aby přinesl kompenzaci ztrát u tisku. Tisk zůstává odpovědný za 93 procenta všech příjmů novin.

Proč hraje dosud tisk tak velkou roli v novinách? Nejsme vzdáleni od toho, abychom obrátili svou pozornost a podnikatelské zaměření na digitální stránku našeho businessu?

Pokud jde o to něco prodat, všech pět lidských smyslů je důležitých – nejen zrak, ale také čich, sluch, chuť a hmat. Tisk je jediné komunikační médium, které může působit na všech pět smyslů. Tiskový inkoust může propůjčit reklamě vůni, vzorky výrobků mohou věrně nabídnout chuť potravin a připojený voucher svádí potenciální zákazníky k návštěvě specializovaného obchodu. Tisk je jediné médium, kde reklamy nepřerušují tok informací ke spotřebiteli.

 

Inovace ve výrobě tištěných novin

Technické podmínky jako je sušení a ultrafialová úprava inkoustu a barvy, také ve studené sazbě, rozšiřují možnosti designu. To znamená také možnost používat vysoce kvalitní papír a inkousty. Není daleko doba, kdy noviny nebudou muset vypadat jako noviny, ale budou budit dojem vysoce kvalitního časopisu. Sotva existuje něco, co by bylo technicky nemožné v moderním tisku novin. Včetně hybridních výrobních technologií, jako je kombinace ofsetu a inkoustového tisku, která může být využita pro personalizaci a umožňovat umístění individuálních hesel a loterijních čísel nebo tisk geograficky specializovaných dat pro spotřebitele v inzerátech. Použití inkoustového tisku ve výrobě novin umožňuje precizní orientaci na cílové skupiny.

Belgický novinový týdeník s nákladem téměř 300 000 výtisků a s neuvěřitelným počtem 481 lokálních mutací může být od roku 2013 tištěn ve zcela digitalizovaném procesu a švýcarský regionální titul s nákladem 22 000 výtisků bude převeden do digitálního tisku letos v létě.

Žádné jiné médium nemůže dosáhnout schopnosti tisku ustavit plynulé propojení k mobilnímu digitálnímu obsahu. To lze dosáhnout prostřednictvím QR kódů nebo pomocí rozšířené reality a vytváří tak novou dimenzi spotřebitelské zkušenosti.

Je to již dlouho od doby, kdy bylo prokázáno, že tisk nese vyšší kvalitu. Čtenáři tištěného slova jsou více soustředěni na to, co čtou a pamatují si více z obsahu než digitální čtenáři. Tištěný obsah je přijímán rychleji a snadněji.

Největší efekt je možno dosáhnout kombinací tištěného a digitálního obsahu. Rovnost zde znamená 1 + 1 = 3. Kombinace tisku a digitálu rozšiřuje zásah novin a vyvažuje fluktuaci zásahu mezi jednotlivými cílovými skupinami. Dvouletá australská studie založená na bázi 850 000 inzerátů nemovitostí odhalila, že kombinované nabídky prostřednictvím tisku a digitálních kanálů zvýšily prodejní úspěch a akcelerovaly výsledky prodeje.

Tisk má mnoho jedinečných prodejních faktorů, a je proto základní pro budoucnost novin. Tisk není ustupujícícm, ale inovativním médiem, které ukazuje svou plnou sílu v koncertu s mobilními digitálními médii.

Autor: Manfred Werfel, zastupující CEO a výkonný ředitel pro globální akce, WAN-IFRA

Zdroj: www.wan-ifra.org