Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Image reklamy u Rakušanů

14. 5. 2015

Image reklamy u Rakušanů

Co si myslí Rakušané o reklamě? Co považují za přijatelné? Čím se zabývají a proč? Rakouská reklamní rada prozkoumala tyto otázky až k základům a pod vedením své vice-prezidentky Roswithy Hasslingerové zpracovala studii spotřebitelů o image a hodnocení reklamy napříč obyvatelstvem Rakouska.

„Reklama je spotřebiteli přijímána jako důležitá součást hospodářství“, uvedla Roswitha Hasslingerová. „Obyvatelé Rakouska mají k reklamě realistický a pozitivní vztah“. Jako hlavní kompetence přisuzují reklamě:

- upozornění na nové výrobky (s tímto tvrzením souhlasilo 84 procent respondentů),

- informuje o akcích a nabídkách, čímž umožňuje uspořit peníze (s tímto tvrzením souhlasilo 77 procent osob)

- pomáhá odbytu zboží (souhlasilo 82 procent)

- zajišťuje pracovní místa (souhlasilo 77 procent)

- poskytuje finanční bázi pro provozovatele televize, novin a časopisů (souhlasilo 76 procent).

Rakouské veřejnosti na reklamě vadí především násilné prvky, jako je agresivita slov a obrazů, a také zobrazení, která lidi v obecné rovině znevažují, zejména na základě rasy, pohlaví nebo etnické příslušnosti.

Skutečné nákupní chování ukazuje také jeden významný fakt: 73 procent osob s vyšším vzděláním uvádí, že pokud reklama obsahuje nějaký neakceptovatelný prvek, je to důvod, aby si daný produkt nekoupili.

Rakušané jsou si také vědomi toho, že v zemi existuje v oblasti reklamy samoregulace. Známost Rakouské rady pro reklamu dosahuje 38 % procent populace. U lidí s maturitním a vyšším vzděláním je tato znalost dokonce 53 procent. 58 procent obyvatel považuje za potřebné dodržovat v reklamě etická a morální pravidla.

zdroj: www.voez.at