Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Mohou noviny ovlivnit výsledky voleb?

12. 5. 2015

Mohou noviny ovlivnit výsledky voleb?

Letošní parlamentní volby ve Velké Británii byly plné neočekávaných vítězství i porážek. Na druhou stranu je třeba upozornit, že vítězství Davida Cameron je výsledek, který podporovala většina britských deníků.

Britská novinová marketingová agentura NMA – Newsworks provedla v době konání letošních parlamentních voleb ve velké Británii sérii trackingových výzkumů, kterých se zúčastnilo v období tří týdnů 2 600 dospělých. Respondenti byli dotazováni na to, ze kterých zdrojů získávají volební zprávy a informace, která média je ovlivňují, a to na různých úrovních až po analýzy a sdílení příspěvků.

Průměrně lze říci, že lidé získávali všeobecné informace o volbách ze čtyřech různých zdrojů, které zahrnují noviny, sdílení příspěvků s přáteli na sociálních sítích, online videa. Provovoliči ve věku 18-24 let sledovali větší počet zdrojů s informacemi k volbám – průměrně 5,1, což je více než ostatní populace.

Pro specifičtější informace měli lidé tendenci používat méně zdrojů – v průměru 2,2 pro všechny dospělé a 3,2 pro mladé prvovoliče.

Vliv je obtížněji měřitelný prostřednictví trackingu, protože je známo, že lidé si notoricky oškliví možnost připustit, že média nebo reklama mají nějaký druh vlivu na jejich rozhodování. Navíc množství toho, co nás ovlivňuje, pochází z našeho povědomí.

Bez ohledu na to výzkum ale ukázal, jak mohou noviny ovlivnit výsledky voleb, pokud existuje takové velké množství zdrojů informací. Ze všech respondentů, kteří se obrátili na noviny pro volební zprávy, 31 procent uvedlo, že to co četli, je ovlivnilo, jak mají volit. U po informaci hladových prvovoličů dosáhla hodnota tohoto ukazatele dokonce 42 procent.

Je třeba také uvést, že noviny hrály také významnou roli v podpoře diskuse, neboť třetina lidí uvedla, že tyto informace sdílela v diskusích s přáteli, v rodině a v práci. Není žádné překvapení, že toto číslo bylo větší u mladých prvovoličů, kde dosáhlo dokonce poloviny.

Noviny také poskytly zpravodajský obsah, který lidé mohli snadno sdílet na sociálních sítích. V průběhu posledních tří týdnů jedna čtvrtina dotazovaných citovala noviny jako zdroj volebních zpráv. V posledních předvolebních dnech tento počet narostl až na 40 procent.

zdroj: www.nmauk.co.uk