Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Snížení DPH na digitální publikace

11. 5. 2015

Snížení DPH na digitální publikace

Brusel, 7. 5. 2015 – Ve středu 6. května 2015 se v Bruselu konala akce německé novinové asociace BDZV. V jejím průběhu zazněl velmi svěží a uklidňující projev předsedy Evropské komise Jean-Claude Junckera, ve kterém potvrdil, že Evropská komise navrhne v roce 2016 snížení sazby DPH pro digitální publikace pro členské státy EU.

V současné době mohou členské státy uplatňovat sníženou sazbu DPH na pouze na tištěné publikace. Stávající směrnice o DPH v rámci EU byla přijata v roce 1991 a od té doby se mediální sektor podstatně změnil. Vydavatelé tisku dnes oslovují značný počet svých čtenářů přes internet, mobilní zařízení nebo sociální média. „Tato nová skutečnost se musí odrazit ve výhledovém režimu DPH v Evropě," řekl prezident Jean-Claude Juncker na akci BDZV.

Přijetí takového návrhu Evropské komise, musí schválit jednomyslně všech 28 členských států EU. EMMA společně s ostatními vydavatelskými sdruženími v celé Evropě usilovala o tuto "úpravu" pro mnoho let, protože se jedná o jednu z velkých překážek k rozvoji digitálních pobídek evropského tiskového sektoru.

Ve svém projevu předseda Juncker také odkazoval na strategii jednotného digitálního trhu, kterou včera zveřejnila Evropská komise. Podle jeho názoru je jedním z důležitých pilířů pro zavedení této strategie zajištění svobody projevu i tisku.

 

Zdroj: magazinemedia.eu