Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Tisková reklama inspiruje, televizní reklama ruší

7. 5. 2015

Tisková reklama inspiruje, televizní reklama ruší

Reklama v tisku především inspiruje k tomu, aby se spotřebitelé zajímali o další informace o zajímavých nabídkách nebo výrobcích na internetu. Televizní reklama je na druhou stranu většinově považována za rušivou.

Reklama v tištěných médiích je oceňovaný inspirační pramen. Téměř polovina Rakušanů (47,8 procenta) se nechá ovlivňovat reklamou v novinách k tomu, aby se dále zajímala o online informace o zajímavých nabídkách. Naproti tomu je přerušující reklama v televizi hodnocena jako velmi rušivá. 51,2 procenta dotazovaných bylo z televizní reklamy nervózních. Tyto výsledky přinesl výzkum Dentsu Aegis provedený pro rakouskou asociaci vydavatelů VÖZ.

Inzerce v novinách a časopisech slouží čtenářům nejen jako inspirační zdroj. Tisk přivádí čtenáře online cestou k výrobkům, prohlásil za VÖZ Thomas Kralinger.

V rámci výzkumu bylo dotazováno 2 095 osob.

Zadavatelé reklamy profitují z dobré image novin

Dotazování se o novinách vyjadřovali převážně pozitivně. Z toho profitují sami inzerenti. Pozitivní image napomáhá také dobrému image v těm publikované reklamy a inzerentů. Jak vysoko je oceňována kvalita média, tím lépe pro v něm publikovanou reklamu, jak uvádí 36,3 procenta respondentů. Čtvrtina respondentů spojuje tiskovou reklamu s vysokým statusem inzerujícího subjektu. 26.3 procenta respondentů uvedlo, že firma, která inzeruje prostřednictvím velkých inzerátů v novinách, má také vysoký status. Více než pětina (21 procent) je toho názoru, že je pro ně reklama obvykle stejně zajímavá, jako redakční články.

 

Reklama v televizi je velice rušivá

51,2 procenta Rakušanů považuje televizní reklamu za velmi rušivou. Televizní reklama je bez ohledu na možnost při ní odejít nejrušivější ve srovnání se všemi ostatními reklamními nosiči.

Teprve s velkým odstupem za ní následuje internetová reklama (32,9 procenta), reklama na sociálních sítích (31,8 procenta), rozhlasová reklama (29,5 procenta) a inzerce v časopisech (11,8 procenta). Inzerci v novinách považuje za rušivou asi jen desetina dotazovaných (10,9 procenta).

 

Noviny dosahují vysoké soustředění

Kdo čte, nenechává se odpoutat ničím jiným. 52,6 procenta dotazovaných uvedlo, že se na čtení novin plně soustředí a nevěnují se přitom ničemu jinému. To je výrazný rozdíl proti jiným médiím, kde průměrně 80 procent respondentů uvedlo, že se věnuje mimo sledování ještě nějaké jiné činnosti. Například jen 3 procenta respondentů uvedla, že se plně soustředí na poslech programu v rozhlasu.

 

Televize je doprovodné médium

Soustředěný posluchač rozhlasu je vyhynulý druh. Ale také televize platí za doprovodné médium. Jen o něco víc než jedna pětina televizních diváků se plně soustředí. 80 procent Rakušanů se po dobu, kdy běží jejich televizní přijímač, částečně nebo po celou dobu věnuje ještě něčemu dalšímu., podtrhl prezident VÖZ.

 

Čtenáři novin vytvářejí názor

Noviny a časopisy jsou užívány především těmi, kdo vytvářejí názor a také osobami s vysokou kupní silou. „Tak získávají ti, kdo tvoří názor látku pro rozhovory z novin v dvounásobné míře, než z televize. 62 procent těch, co vytváří názor, získává podněty z novin, vysvětlil Georg Gartlgruber, ředitel výzkumu Dentsu Aegis Network. A dodává, že 61 procent osob s velkou kupní silou používá noviny k tomu, aby se informovalo.  Noviny jsou pro ně také nejdůležitějším médiem, které jim poskytuje materiál k diskusi.

Úplná zpráva o studii je publikována na webové stránce

zdroj: www.die-zeitungen.de