Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Svoboda projevu přímo souvisí s ochranou autorských práv

7. 5. 2015

Svoboda projevu přímo souvisí s ochranou autorských práv

Unie vydavatelů se postavila po bok evropských asociací ENPA a EMMA a připojila se ke kampani vyzývající k silnější ochraně evropských autorských práv.

Unie vydavatelů se připojila ke kampani „CopyrightForFreedom“, jejímž cílem je upozornit a vytvářet podporu pro svobodu projevu v souvislosti se současnou diskuzí o reformě autorských práv v rámci Evropské unie. Jak je uvedeno v prohlášení (viz níže) je ochrana autorských práv nezbytná pro udržení nezávislé žurnalistiky, která je základním stavebním kamenem každé demokracie. Dovolujeme si pozvat nejen své členy, ale i ostatní vydavatele, novináře, fotografy a další autory, aby se k nám připojili a systém silné ochrany autorských práv také podpořili.

Text prohlášení:

Podpořte silný systém ochrany autorských práv s cílem posílit evropskou kreativitu, která jde ruku v ruce se svobodou projevu.

Jsme autoři a vydavatelé, spisovatelé, žurnalisté, umělci, fotografové, předkladatelé, knihkupci, trafikanti, čtenáři či konzumenti.

Svoboda projevu úzce souvisí s právem svobodně vytvořit a udržet hodnotu toho, co bylo vytvořeno – copyright prosazuje svobodu projevu!

V probíhající diskuzi o tom, jak modernizovat strukturu EU existují lidé, kteří se nás snaží přesvědčit, že autorské právo je zastaralé. My se důrazně stavíme proti tvrzení, že otázka této svobody teď není na pořadu dne – digitalizace nesnížila, ale naopak zvýšila potřebu ochrany autorských práv.

Dnes tu společně stojíme před našimi politickými zástupci, abychom jim nabídli svou podporu silného systému ochrany autorských práv, které jsou základem rozmanitosti našich kultur a umožňují rozkvět mnoha našich názorových rozdílů.

Rádi bychom vás pozvali k podpoře této kampaně, kterou můžete projevit podpisem této petice nebo pomocí hashtagu #copyrightforfreedom na sociálních sítích.

 

Petici můžete podpořit zde