Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Vydavatelský sektor v Evropě a připravovaná dohoda o transatlantickém obchodu a investicích (TTIP)

6. 5. 2015

Vydavatelský sektor v Evropě a připravovaná dohoda o transatlantickém obchodu a investicích (TTIP)

Dnešní vydání informačního měsíčníku ENPA Headlines přibližuje některé otázky jednání o smlouvě o transatlantickém partnerství v obchodu a službách TTIP, která je v současné době interně diskutována v Evropském parlamentu a vyvolává kontroverzní politické diskuse. Dosah smlouvy pokrývá potenciálně všechny evropské ekonomické sektory a dotýká se rozsáhlého spektra evropských politických a legislativních otázek. Do diskuse se zapojila řada výborů Evropského parlamentu. V hlavním výboru pro mezinárodní obchod prezentoval svoji zprávu poslanec Bernd Lange již v únoru. Hlasování o zprávě je plánováno na 26. května 2015.

Je zřejmé, že mandát, který členské státy (Rada EU) poskytly Evropské komisi pro projednávání návrhu smlouvy, jmenovitě vylučuje otevření evropského audiovizuálního sektoru konkurenci amerických firem. To znamená, že komise není oprávněna jednat o opatřeních v tomto sektoru a eventuální smlouva jasně vyloučí audiovizuální služby ze všech ustanovení zajišťujících přístup na trh Evropské unie.  Avšak ostatní mediální sektory včetně tiskového nebyly vyloučeny z dosahu smlouvy. Ostatní otázky zůstávají otevřené, jako například potenciální dopad TTIP na současnou národní a evropskou legislativu, která je přímo nebo nepřímo relevantní pro tisk (ochrana autorských práv, ochrana hospodářské soutěže, fixace cen, otázky životního prostředí, státní podpora, ochrana osobních údajů atd.)Tyto obavy již byly vyjádřeny ve společném prohlášení ENPA a EMMA zaslaném Evropské komis.

Při projednávání návrhu smlouvy ve výboru Evropského parlamentu pro vnitřní trh byly předloženy návrhy volající po vyloučení vydavatelského sektoru z dosahu TTIP. Jiné návrhy podtrhují, že smlouva nemá vystavovat riziku kulturní a jazykovou diverzitu v EU v audiovizuálním, tiskovém a kulturním sektoru.

Zdroj: ENPA Headlines, 6. 5. 2015