Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | 3. květen 2015 – Světový den svobody tisku

27. 4. 2015

3. květen 2015 – Světový den svobody tisku

Stejně jako v minulých letech, připomeneme si 3. května 2015 Světový den svobody tisku, který v roce 1993 vyhlásilo valné shromáždění Organizace spojených národů jako příležitost k zdůraznění významu svobody tisku a informací pro demokracii a rozvoj.

Světový den svobody tisku si připomínají novináři v celém světě. V jejich čele stojí samozřejmě jejich profesní asociace i sdružení vydavatelů tisku a dalších médií.

Světová asociace vydavatelů novin a zpravodajství WAN-IFRA připomíná letošní Světový den svobody tisku několika akcemi. Využívá přitom faktu, že po tragédii redakce časopisu Charlie Hebdo v lednu letošního roku se otázka svobody názoru a svobody médií dostala opět do širšího podvědomí zejména proto, že se ukázala křehkost této svobody nejen ve vzdáleném světě, ale i v nejvyspělejších zemích.

Již dříve jsme informovali, že ve dnech 29. a 30. dubna 2015 proběhne v dánské Kodani Global Media Freedom Conference 2015, na jejímž pořádání se WAN-IFRA podílí. Na programu konference, jíž se zúčastní na 100 pozvaných mediálních profesionálů z celého světa, budou debaty a diskuse zaměřené na klíčové otázky budoucnosti zpravodajských médií, zejména z hlediska svobody vyjadřování a šíření informací.

Další významnou akcí bude slavnostní setkání s názvem Difference Day, které proběhne 3. května 2015 v Bruselu. Na pořádání akce se podílí mimo WAN-IFRA řada dalších odborných institucí. Akce si klade za cíl vytvořit novou tradici setkání zaměřených na téma svobody informací, slova a vyjadřování, která by se měla každoročně opakovat. Název akce Difference Day je vyjádřením respektu k různosti názorů a přesvědčení, jež má být zajišťována prostřednictvím svobody informací, vyjadřování a médií. Součástí programu akce je promítání filmů, diskuse a slavnostní večer, v jehož průběhu budou udělena 4 ocenění.

Bližší informace k akci a jejímu programu jsou publikovány na webu http://www.wan-ifra.org/articles/2015/04/22/world-press-freedom-daydifference-day. Součástí webové stránky je také kvíz a diskuse o základních postojích k určitým aspektům svobody vyjadřování názoru a svobody informací.

Světová asociace novin a zpravodajství WAN-IFRA při příležitosti letošního Světové dne svobody tisku upozorňuje především na dvě témata. Prvním je nebezpečí novinářské práce a potřeba zásadní změny situace na tomto poli.

Od roku 1992 zahynulo při své práci 1122 novinářů, což znamená prakticky každý týden jednu oběť. Asociace Committee to Protect Journalists (CPJ) z New Yorku při této příležitosti vydala přehled všech zahynuvších novinářů a upozorňuje na některé závažné aspekty kruté statistiky obětí mezi žurnalisty. Z informací o příbězích jednotlivých obětí totiž vyplývá, že z uvedeného počtu 1122 obětí jen menší část zahynula při získávání zpravodajství ve válečných oblastech (426 novinářů a pracovníků médií), z toho v přímých bojích jen 224 osob.

Na druhou stranu 740 novinářů bylo za uvedené období zavražděno v souvislosti se svou prací. Přitom téměř 90 procent těchto vražd zůstává nevyřešeno. Z těchto obětí se 46 % zabývalo politickými záležitostmi a 35 % korupcí či zločinností. V této souvislosti je proto třeba zdůraznit potřebu vyšetření zločinů spáchaných na novinářích a vytvoření prostředí, kde novinářská práce nebude znamenat ohrožení života. Vzniká také otázka, jak je to v zemích, kde k vraždám novinářů dochází, s celkovou úrovní bezpečnosti a vyšetřováním kriminality, protože lze předpokládat, že novináři nejsou jedinými oběťmi zločinu.

Zpráva také upozorňuje na fakt, že 51 % z 1122 uvedených obětí byli žurnalisté pracující pro noviny.

V roce 2014 zahynulo ve světě při práci celkem 61 novinářů. Nejnebezpečnějším místem byla Sýrie, kde si tamní boje a poměry vyžádaly 18 obětí z řad novinářů. Na dalších místech, pokud jde o nebezpečnost se umístila Ukrajina a Irák, v obou případech s 5 oběťmi z řad žurnalistů. Od začátku roku 2015 již bylo zabito dalších 20 žurnalistů a pracovníků médií.

WAN-IFRA se proto rozhodla udělit svou prestižní cenu Zlaté pero svobody tisku v roce 2015 společně všem novinářům, kteří zahynuli při své práci.

Druhým tématem letošního Světové dne svobody tisku je tzv. tichá cenzura, což je komplex různých omezení, regulací, ekonomických a jiných tlaků na média, jejichž cílem je především učinit média méně kritická k oficiálním institucím nebo jejich představitelům.  Generální tajemník WAN-IFRA Larry Killman k tomu říká: „Jsme svědky alarmujícího růstu snah podkopat nezávislost, finanční stabilitu a digitální bezpečnost zpravodajských organizací vycházející z mnoha zdrojů. Je to něco, co má vyvolávat naše hluboké obavy.“ WAN-IFRA k tomu ve své tiskové zprávě dodává, že kritický tisk je důležitější než cokoliv jiného v odhalování všech forem útoků na svobodu vyjadřování, jejímž cílem je přivést mocné k odpovědnosti. Vraždy, fyzické útoky a věznění trvale dominují titulkům a poskytují obraz křehkosti profese, subtilnější a často přehlížené formy cenzury rychle narušují svobodu médií na celém světě, často se stejně devastujícími účinky pro svobodu vyjadřování.

WAN-IFRA považuje proto Světový den tisku za příležitost vydavatelů, šéfredaktorů a novinářů, aby upozornili na nejsofistikovanější formy vměšování do médií v různých částech světa – nepřímou vládní cenzuru neboli měkkou cenzuru.

Měkká cenzura je méně viditelná než tradiční formy nátlaku na mediální pracovníky. Jedná se o nepřímé a někdy těžko viditelné negativní praktiky uplatňování finanční, regulační nebo jiné síly státu, jejímž cílem je trestat kritické zprávy a naopak odměňovat pozitivní informování.

WAN-IFRA se rozhodla spustit od 3 května 2015 webovou stránku www.softcensorship.org doprovázenou twitterovým účtem @softcensorship. Prostřednictvím těchto nových online platforem chce WAN-IFRA upozornit na případy neférového oficiálního rozdělování inzertních investic, nespravedlivého rozdělování dotací, podplaceného zpravodajství, úplatků novinářům a šéfredaktorům či administrativního nátlaku, jako je udělování licencí, restrikce dovozu, nadměrné zdanění, auditovací procedury, které přispívají k omezování svobodného tisku v různých místech světa.

Generální tajemník WAN-IFRA Larry Killman k tomu řekl: Ačkoliv musíme použít všechny prostředky, které máme k dispozici, k tomu, abychom chránili životy novinářů a lépe je bránili před riziky, stejně tak si nemůžeme dovolit ignorovat veškeré hrozby pro nezávislost médií. Pokud bychom si jich nevšímali,tak by tyto hrozby narostly do té míry, že by podkopaly práci našich kolegů, kteří obětovali své životy ve jménu svobody vyjadřování. Všechny útoky na svobodný tisk mají za cíl umlčet kritické zpravodajství, musíme být připraveni na ně upozornit, ať se objevují kdekoliv a jakkoliv.

WAN-IFRA zpracovala spolu s washingtonským Center for Media Assistance (CIMA) případové studie o používání měkké cenzury v Maďarsku, Srbsku, Mexiku a Malajsii. Byla také připravena celosvětová zpráva ukazující případy měkké cenzury užívané v různých částech světa s názvem Soft Censorship, Hard Impact, která odhaluje, že bez ohledu na úroveň vývoje trhu nebo politické svobody, média na celém světě se setkávají s tím, že ekonomický tlak je největší hrozbou nezávislosti obsahu a finančního přežití.

Další témata a materiály k otázce svobody tisku jsou přístupné na webové stránce http://www.wan-ifra.org/microsites/press-freedom.

Zdroj: materiály WAN-IFRA